GEEIR HARDE

Bivši premijer Islanda kriv za nemarno vođenje krize

05.09.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Bivši premijer Islanda, konzervativac Geeir H. Haarde, odgovara na sudu zbog nemarnog vođenja financijske krize koja je počela u jesen 2008. i potopila gospodarstvo otoka te može očekivati i kaznu do dvije godine zatvora

Optužbe za nemar u islandskoj financijskoj krizi u 2008. za mene su 'velik udarac', rekao je bivši konzervativni premijer Geeir Haarde čije je suđenje počelo u lipnju, što je on tada nazvao 'farsom'. Javno mnijenje je podijeljeno jer dio građana smatra da je riječ o političkom obračunu.

Parlamentarno povjerenstvo bilo je potvrdilo zaključke 'izvješća o istini' koje je u travnju 2010. objavilo Posebno istražno povjerenstvo (SIC), ističući krajnji nemar tadašnjih glavnih političkih čelnika i bankara u slomu islandskog bankovnog sustava, koji je gurnuo otok u neviđenu financijsku krizu.

U izvješću od 274 stranice povjerenstvo je ocijenilo da, uz bivšeg premijera, treba sudbeno goniti i bivše ministre financija Arnija Mathiesena i trgovine Bjoergvina Sigurdssona te ministricu vanjskih poslova Solrun Gisladottir

Parlament je prihvatilo odluku, imenovao glavnog tužitelja i suce kako bi Visoki sud, osnovan 1905. godine, mogao zasjedati prvi put od osnutka.

Haarde, kojemu je 60 godina, obnašao je dužnost islandskog premijera od lipnja 2006. do veljače 2009. kada je zbog krize, i nakon što je četvrtina Islanđana izašla na ulične prosvjede, morao dati ostavku.

U krizi su propale tri najvažnije banke, među njima i Landsbanki koji je otvorio štedni plan Icesave, jako popularan u EU jer je nudio velike kamatne stope i što je burno propalo kada i Lehman Brothers što je jako pogodilo i štediše u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Islanđani odbijaju i dalje vratiti Nizozemskoj i Velikoj Britaniji četiri milijarde eura zbog bankrota svojih financijskih ustanova. Premijerka Johanna Sigurdardottir ne nalazi rješenje za krizu.