spreman na sve

Bivši predsjednik Francuske iz prve ruke: Vladimir Putin nije lud, samo 'radikalno racionalan'

01.02.2023 u 08:53

Bionic
Reading

Vladimir Putin je 'radikalno racionalan' vođa koji je potpuno uvjeren da će se zapadne zemlje umoriti od podrške Ukrajini i dogovoriti pregovarački kraj sukoba koji će biti povoljan za Rusiju, rekao je bivši francuski predsjednik François Hollande za Politico

Hollande, koji je bio na toj dužnosti od 2012. do 2017., ima mnogo iskustava iz prve ruke s Putinom. Vodio je pregovore s ruskim čelnikom, uz bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel, u okviru takozvanog Normandijskog formata 2014. nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine i podržala proruske separatiste u regiji Donbas.

Međutim ti napori pokazali su se besplodnim, razotkrivajući Putina kao vođu koji razumije samo snagu i bacajući sumnju na sve kasnije pokušaje pregovora - uključujući kontroverzni solo pokušaj koji je predvodio trenutni francuski predsjednik Emmanuel Macron, rekao je Hollande u intervjuu za Politico u svom uredu u Parizu.

'On [Putin] je radikalno racionalna osoba, ili racionalno radikalna osoba, kako želite', rekao je bivši francuski čelnik, upitan bi li Putin mogao pokušati proširiti sukob izvan Ukrajine. 'On ima vlastito razmišljanje i u tom okviru spreman je upotrijebiti silu. On jedino može razumjeti dinamiku [moći] koju mi ​​možemo postaviti protiv njega.'

Hollande kaže da će Putin nastojati 'konsolidirati svoje uspjehe kako bi stabilizirao sukob, nadajući se da će se javno mnijenje umoriti i da će se Europljani bojati eskalacije te će se omogućiti pregovori. Ali za razliku od vremena u kojem je on bio na vlasti i kada su Pariz i Berlin vodili razgovore s Putinom, ovaj put će posao posredovanja vjerojatno pasti na Tursku ili Kinu - 'što neće biti umirujuće ni za koga', rekao je Hollande.

  • +14
Prosvjedi protiv Putina Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

S istoka Europe, iz zemalja poput Poljske, stiže najiskrenija podrška Ukrajini, no Hollande tvrdi da su sjeverne i istočne europske države u biti vezane za Sjedinjene Države. Oni američku zaštitu vide kao štit, a predsjednik Joe Biden pokazao je 'uzornu solidarnost i savršeno ispunio svoju ulogu u transatlantskom savezu'.

'Ali sutra, s drugim američkim predsjednikom i više izolacionističkim Kongresom, ili barem manje zainteresiranim za potrošnju, hoće li SAD imati isti stav', pita Hollande, inače jedan od najnepopularnijih francuskih predsjednika dok je bio na dužnosti. Sada je, međutim, drugi najpopularniji političar u zemlji iza bivšeg premijera Edouarda Philippea, čak pet mjesta ispred Macrona — u skladu s izrekom da Francuzi više vole svoje vođe kad su izvan ureda.