politički paraziti

Oni gaze preko leševa, ali doslovno: Kako je rat u Ukrajini postao magnet za karijerne ruske političare

31.01.2023 u 06:29

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini pružio je neočekivanu priliku najambicioznijim pripadnicima ruske vladajuće elite. Kremaljska administracija razvila je šesto čulo za sve hirove predsjednika Vladimira Putina, pa sada nagrađuje 'veterane sukoba'. Pritom nisu favorizirani stvarni ratni veterani, već dužnosnici i političari koji su posjećivali crtu bojišnice kako bi se fotografirali i busali u radikalizirana prsa, piše The Moscow Times, ruski portal na engleskom jeziku s privremenom adresom u armenskom Erevanu

Po uvođenju cenzure medija u ožujku 2022., novinari tog poznatog moskovskog portala napustili su matičnu redakciju i reorganizirali svoje poslovanje u svrhu zaštite novinara i komentatora, uključujući one u inozemstvu. U jednom od posljednjih članaka, The Moscow Times nabraja tko sve politički parazitira na ratu u Ukrajini.

Elite su spremno dočekale početak rata, a trend nošenja maskirne odjeće u novookupiranim dijelovima Ukrajine započeli su zamjenik načelnika Glavnog stožera Sergej Kirijenko i glavni tajnik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija Andrej Turčak. Pojavljivanja političara karijerista intenzivirana su ljetos pa su na bojišnicama tako viđeni zastupnici Dume Vitalij Milonov, Sergej Sokol i Dmitrij Kubezov. U međuvremenu, osnovana je čak i zastupnička 'rezervna jedinica', nazvana Cascade.

Drugi su otišli i korak dalje. Gradonačelnik sibirske Čite Aleksander Sapožnikov dao je otkaz i prijavio se u rat kao dobrovoljac. Guverner Primorja Oleg Kozemjako našao se u rovovima, a Dmitrij Rogozin, bivši čelnik državne svemirske korporacije Roskosmos, također je obukao uniformu i krenuo na front. Ostaje nejasno je li itko od njih zapravo sudjelovao u borbi, ali nije ni važno. Ovih dana Putin stalno govori o hrabrosti boraca, muškaraca i žena u uniformama.

Dmitrij Rogozin Izvor: Profimedia / Autor: Not specified / WillWest News / Profimedia

Radikalizacija i militarizacija ruske vladajuće elite nastavlja se punom snagom: guverner Kurska Roman Starovoit otvoreno govori o svojoj obuci kod zloglasne plaćeničke skupine Wagner, Turčak ležerno aludira na malj kojim je prebjeg Jevgenij Nužin pogubljen prošlog studenog, a Margarita Simonjan, glavna urednica propagandnog stroja RT, hvali Wagner i njegovog osnivača Jevgenija Prigožina. Na taj način igrači unutar sustava signaliziraju Putinu da su istinski radikali.

Nije to slučajno. Predsjednička administracija spremna je učiniti sve da mu predstavi ljude koji će ga ispunjavati ponosom. Na ovogodišnjim regionalnim izborima, primjerice, promovirat će kandidature ratnih veterana i poticati guvernere da posjete prvu liniju fronta. Oni koji poslušaju taj savjet dobit će posebnu pozornost, baš kao što je to uspjelo parlamentarcima iz jedinice Cascade, koji su uspjeli osigurati sastanke i s Kirijenkom i s Turčakom.

  • +5
Život u Rusiji Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Ulozi su sve veći. Ako se prije godinu dana smatralo nelojalnim prosvjedovati protiv invazije, a kasnije i šutjeti o sukobu, danas sumnju budi izostanak ratnog žara. Malo je vjerojatno da će predsjednička administracija politički promovirati stvarne vojnike i časnike, izuzev nekoliko simboličnih slučajeva.

Najlukaviji karijeristi prisvajat će, dakle, etiketu 'veterana' odlaskom na front pred objektivima fotoaparata. Njima će se otvarati mnoga vrata, a rame uz rame s 'veteranima' bit će mladi tehnokrati i ono što je ostalo od bivših članova nekadašnje koalicije Sveruskog narodnog fronta. Kroz takvu negativnu selekciju izlučit će se oni koji su spremni učiniti sve kako bi privukli pozornost vodstva, dok se politički i upravljački sustav nastavljaju urušavati, piše The Moscow Times.