mandatno-imunitetno povjerenstvo

Bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević ostao bez saborskog imuniteta zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv njega

21.06.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u utorak je skinulo imunitet i dalo odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i sadašnjeg zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića

Skidanje zastupničkog imuniteta Miloševiću od Sabora je prošli tjedan zatražilo Državno odvjetništvo jer je protiv njega u ožujku pokrenulo istragu zbog poticanja na korupciju, odnosno nezakonitu dodjelu državnih poticaja, u slučaju pokrenutom nakon uhićenja ministra Darka Horvata. Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je isticao da se on ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao za svoje birače koji su ga izabrali.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio deset dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac i Miloševića, u tom su kraku slučaja osumnjičeni bivši ministar Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Iz tog je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića, kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Proširenjem istrage uz Aladrovića je osumnjičen Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret. I on je u ponedjeljak, s Aladrovićem, Tolušićem i Žunac, ispitan u Uskoku.

Nakon pokretanja istraga Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim dužnostima, što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica članova Vlade, a razriješeni su krajem travnja. Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, u Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivali 'po babi i stričevima'. Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac. Sabor bi, pretpostavlja se, o skidanju imuniteta Miloševiću mogao glasati 1. srpnja. Nakon toga bi i Milošević trebao biti ispitan u Uskoku te će se potom odlučiti o podizanju optužnice.