PRIJETNJE S VIŠE STRANA

Sigurnosni stručnjak: 'Tolika količina cjepiva može biti mamac za grupe organiziranog međunarodnog kriminala'

26.12.2020 u 22:48

Bionic
Reading

Dok prve doze cjepiva polako stižu do svake županije kako bi sutra moglo krenuti cijepljenje, dodatnog posla ima i policija koja nadzire distribuciju. Kao i ostatku svijeta - ugroza prijeti s više strana - od moguće krađe do podmetanja lažnih bočica, pa se ništa ne prepušta slučaju.

'Tolika količina cjepiva može biti mamac za grupe organiziranog međunarodnog kriminala koje bi mogle pokušati otuđiti količine cjepiva, a s druge strane, kako je upozorio i šef Interpola, postoje određene namjere kod određenih grupa militantnih, antiglobalističkih, radikalno zelenih i antivakserskih grupa - da ne samo demonstracijama nego i sabotažom ometu proces cijepljenja u svijetu', izjavio je za RTL Ante Letica, izvršni direktor Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i bivši šef operativaca Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

  • +17
Dolazak cjepiva u Hrvatsku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Zato je i pred hrvatskim Zavodom za javno zdravstvo dobar dio dana dežurala policija. Cjepivo sada treba, baš kao i u ostatku Europe - sigurno prebaciti u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a policija svake europske zemlje procjenjuje koliki je to za nju rizik.

'Ja mislim da hrvatska policija i hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija i druge službe koje se bave procjenom ugroze, da će na pravi način procijeniti moguće ugroze, i da će na pravi način i s pravom mjerom i reagirati u sprečavanju takvih ugroza, u to sam siguran', poručio je Letica.

Do rujna će u Europsku uniju stići dovoljno Phizerovovog cjepiva za oko 150 milijuna ljudi. Cjepivo će na tjednoj bazi stizati u sve zemlje članice, a samo cijepljenje u cijeloj Uniji počinje već sutra.

Plan cijepljenja za nedjelju

Danas je u Hrvatsku stiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech, a 27., 28. i 29. prosinca 2020. započinje njihova distribucija i cijepljenje građana u svim županijama. Vlada je objavila detaljan plan cijepljenja za sutra.

U nedjelju, ponedjeljak i utorak prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih - starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka, (Drenovačka ulica 30, Zagreb), u nedjelju 27. prosinca, u 10.00 sati.

Cijepljenju će prisustvovati predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Potom će predsjednik Vlade s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i Alemkom Markotić u 11.00 sati posjetiti Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš s Ivicom Lukšićem u 13.00 sati posjetit će KB Dubravu, gdje će se također cijepiti zdravstveni djelatnici.