uskokov osumnjičenik

Bivši ministar Horvat postao savjetnik u Končaru

19.10.2022 u 20:25

Bionic
Reading

Darko Horvat, bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, uhićen 19. veljače zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, ima novi posao

Kako je neslužbeno doznao RTL Danas Horvat je postao savjetnik u tvrtki Končar, a Upravu te tvtke trebao bi savjetovati oko poslova vezanih s HEP-om.

Horvat, objavio je RTL, na poruke i pozive tijekom dana nije odgovarao, a iz Končara se nisu očitovali.

Kada je uhićen 19. veljače i kada je iz pritvora dao ostavku, Horvat je aktivirao opciju 6+6 koja mu zakonski priječi da bude imenovan na rukovodeće funkcije u tvrtkama s kojima je surađivalo Ministarstvo u kojem je bio ili Vlada, ali mu zakonski ne priječi da prima honorar za konzultantske usluge u tvrtku koja je u tri-postotnom vlasništvu države, ali u 80 postotnom vlasništvu Mirovinskih fondova na čijem je čelu Gordan Kolak iz HDZ-a.

Horvat je nakon izlaska iz istražnog zatvora u Remetincu u kojem je proveo deset dana kazao da kako je uvjeren da ”nije napravio ništa protuzakonito” te da će za slučaj podizanja optužnice aktivno pristupiti obrani. Najavio je tada i da se neće vratiti u Hrvatski sabor kao zastupnik.

”U Sabor se vratiti neću. Pola mandata gradonačelnik Preloga, pola mandata gradonačelnik Murskogvno uhićen, ovoga puta po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja. Središća”, kazao je dodajući da je uzeo mogućnost 6+6, kojeg neće koristiti cijelu godinu.

Uskok sumnjiči Horvata da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Anu Mandac i Borisa Miloševića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

USKOK je nakon sedam mjeseci završio s istragom i očekuje se da će optužnica biti podignuta ubrzo.

Mandac je početkom listopada priznala je krivnju i dobila 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine te je morala platiti sudske troškove u iznosu od pet tisuća.