Valéry Giscard d'Estaing

Bivši francuski predsjednik predmet istrage zbog seksualne agresije

12.05.2020 u 16:24

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Valéry Giscard d'Estaing (94) od ponedjeljka je predmet istrage u Parizu zbog seksualne agresije, slijedom tužbe njemačke novinarke koja ga optužuje da joj je dodirivao stražnjicu prilikom intervjua koncem 2018.

Ann-Kathrin Stracke, 37-godišnja novinarka njemačke javne televizije WDR, podnijela je tužbu 10. ožujka protiv bivšeg francuskog predsjednika, optužujući ga da joj je tri puta položio ruku na stražnjicu prilikom intervjua u svojem pariškom uredu.

Tužiteljstvo u Parizu u ponedjeljak je objavilo da je otvorilo istragu zbog „seksualne agresije”.

Odvjetnik bivšeg predsjednika nije imao komentara.

Stracke je izrazila zadovoljstvo što je istraga otvorena i poručila da je spremna surađivati.

„Odlučila sam ispričati svoju priču jer mislim da ljudi moraju znati da je bivši francuski predsjednik seksualno uznemiravao novinarku, odnosno mene, nakon intervjua”, rekla je, potvrdivši pisanje Le Mondea i njemačkog dnevnika Süddeutsche Zeitunga o tom slučaju.

Događaj se navodno zbio 18. prosinca 2018. prilikom intervjua u povodu 100 godina rođenja Helmuta Schmidta, bivšeg njemačkog kancelara s kojim je Giscard d'Estaing surađivao dok je bio predsjednik.

„Nakon intervjua, upitala sam mogu li se s fotografirati s g. d'Estaingom i svojim kolegama. Fotografirala nas je njegova pomoćnica koja je bila u prostoriji. Stajala sam mu s lijeve strane za vrijeme fotografiranja, on je stavio ruku na moj struk s moje lijeve strane i potom je spustio na stražnjicu i ondje zaustavio”, rekla je za AFP.

To se navodno ponovilo još dva puta odmah nakon toga, tijekom snimanja druge fotografije i dok joj je bivši predsjednik pokazivao svoje stare fotografije s drugim šefovima država i svojom obitelji.

„Ponovno sam pokušala odgurnuti ga, ali nisam uspjela”, kazala je.

Ne bi li se izvukla iz te neugodne situacije koju je opisala kao „jako ponižavajuću”, ona tvrdi da joj je u pomoć pritekao karmerman koji mu je pokušao skrenuti pozornost srušivši svjetiljku i postavivši stolicu između njih dvoje.

Ohrabrena svojim poslodavcem WDR-om, ona je prvo pismo svojih odvjetnika poslala uredu bivšeg predsjednika u lipnju 2019.

Gotovo godinu dana nakon incidenta, ohrabrena pokretom #MeToo protiv spolnog uznemiravanja, odlučila je podignuti tužbi i javno progovoriti.

U travnju, prije otkrića afere, WDR je ponovno kontaktirao ured Valéryja Giscarda d'Estainga kako bi zatražio objašnjenje, ali ga nije dobio.