drugi kandidat

Bivši finski premijer Stubb želi biti kandidat za predsjednika Europske komisije

02.10.2018 u 17:31

Bionic
Reading

Bivši finski premijer Alexander Stubb objavio je u utorak kandidaturu za nasljednika Jean-Claudea Junckera na čelu Europske komisije, postavši time drugi kandidat koji želi predvoditi europski desni centar na izborima za Europski parlament u svibnju iduće godine

Stubb je u pismu kolegama iz Europske pučke stranke (EPP) napisao da je "deklarirani proeuropejac" i da je odlučio kandidirati se kako bi branio europske vrijednosti i omogućio Europi da popuni vakuum nastao "dobrovoljnom marginalizacijom" SAD-a i Velike Britanije u svjetskoj politici.

"Vrijeme je da se okupimo oko našeg cilja za snažnu Europu. To znači ublažavanje nepotrebnih podjela između istoka i zapada, sjevera i juga. Moramo biti bolji u naglašavanju onoga što nas ujedinjuje umjesto onoga što nas razdvaja", napisao je.

Stubb (50) je bio premijer, ministar financija i ministar vanjskih poslova Finske, a trenutačno je potpredsjednik Europske investicijske banke.

EPP će izabrati svojeg vodećeg kandidata za europske izbore na sastanku u Helsinkiju 7. i 8. studenoga. Stubb će odmjeriti snage s Manfredom Weberom, predsjednikom kluba zastupnika EPP-a u EP-u, i možda još nekoliko drugih kandidata.

Kada je riječ o socijalistima, za nasljednika Jean-Claudea Junckera kandidirao se za sada jedino slovački socijalist Maroš Šefčović, potpredsjednik EK za energetiku.