iznenađenje u kninu

Bivši dekan veleučilišta umalo skinuo s trona kninsku kraljicu

21.05.2017 u 23:16

Bionic
Reading

Josipa Rimac, gradonačelnica Knina, kako pokazuju privremeni rezultati DIP-a, jedna je od gubitnica lokalnih izbora. Naime uvjerljivo bolji rezultat od nje ostvario je nezavisni kandidat Marko Jelić

Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u 00.15, nakon što su obrađena sva izborna mjesta u utrci za gradonačelnika Knina uvjerljivo vodi nezavisni kandidat Marko Jelić i to s 48,66 posto glasova. Slijede ga aktualna gradonačelnica Josipa Rimac s liste HDZ-a s osvojenih 39,42 posto glasova te kandidat SDP-a i HNS-a Mirko Antunović s osvojenih 8,39 posto glasova. Tim rezultatom, ako on ostane nakon što se prebroje svi glasački listići, Rimac bi se na iglene uši provukla u drugi krug izbora za gradonačelnika Knina.

Tko je čovjek koji je, čini se, detronizirao kninsku kraljicu? Kako je pisala Slobodna Dalmacija, dr. sc. Marko Jelić široj javnosti najpoznatiji je kao osnivač i bivši dekan kninskog veleučilišta. Ima 41 godinu, oženjen je i otac četiri kćeri. U braku je 20 godina sa suprugom Nadanom, profesoricom njemačkog jezika i povjesničarkom umjetnosti.

Jelić je doktor molekularne biologije i biokemije, a završio je molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu, nakon čega je 2000. godine otišao u Kiel, na sveučilište Christian Albrecht. S cijelom grupom se 2002. godine prebacio u München, na sveučilište Ludwig Maximillian, jedno od najboljih na svijetu, a biološki fakultet tog sveučilišta na kojem je doktorirao najbolji je u Njemačkoj.

U Hrvatsku se vratio krajem listopada 2003. godine i nakon što je godinu dana bio bez posla bivši ga je kninski gradonačelnik Vinko Marić pozvao da se uključi u rad Centra za poduzetništvo, u kojem je postao viši savjetnik za nove tehnologije. U HDZ-u je bio od 1990. do 1996. godine, u stranku je ušao kao petnaestogodišnjak, otac mu je bio osnivač HDZ-a u kninskom Vrpolju, a i on sam bio je osnivač Mladeži HDZ-a grada Knina u progonstvu.

'Mene politika kao politika nikad nije zanimala i kada je Oluja završila, smatrao sam da to više nije za mene. A u nju sam se ponovno uključio, na poziv gradonačelnice, kada sam bio, kao jedini nestranački član, član Gradskog poglavarstva Knina 2007./2008. godine. Nisam za to primao nikakvu naknadu i mislim da na taj moj rad nitko ne može imati primjedbi jer sam ga vrlo profesionalno obavljao, a kasnije sam se, 2013. godine, uključio kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a. Kada sam 2014. uvidio da mi se ne dozvoljava da iznosim stavove i mišljenja i da mi se prigovara, ja sam se zahvalio i vratio mandat jer ga nisam ni dobio na svoje ime', rekao je Jelić.

'Ako nešto godinama ne ide dobro, a mi to uočavamo, onda imamo i odgovornost da to promijenimo. Mislim da se Knin približava jednoj točki koju mi u fiziologiji bilja zovemo točkom trajnog venuća. To vam je onaj trenutak, koliko god dali hrane i vode biljci, u kojem je ona gotova, mrtva je i neće se oporaviti, uginut će. Čini mi se da smo blizu te točke trajnog venuća u smislu ljudskih potencijala. Jer ako izgubimo ljude, onda je gotovo i za Knin, a i za dosta drugih područja u Hrvatskoj koja su u sličnoj situaciji kao i Knin. S druge strane, ja sam svojim dosadašnjim radom i svime što stoji iza mene pokazao da znam riješiti krizne situacije, da znam mobilizirati ljude i resurse i od toga nešto stvoriti', riječi su kojima je Jelić objasnio razloge svoje kandidature.