zlouporaba položaja

Bivšem ministru i članu poznate mesarske obitelji Lijanović Vrhovni sud smanjio kaznu na sedam godina zatvora

01.10.2019 u 15:54

Bionic
Reading

Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je kaznu bivšem ministru poljoprivrede FBiH i članu poznate mesarske obitelji iz Širokoga Brijega Jerku Ivankoviću Lijanoviću za zlouporabu položaja s devet na sedam godina zatvora

Lijanoviću će se na osnovi nadoknade štete oduzeti 652.861,38 konvertibilnih maraka (KM) te će mu se zabraniti obnašanje ministarske dužnosti u naredne dvije godine. Županijski sud u Tuzli osudio ga je u siječnju prošle godine nakon što su dokazane malverzacije u dodjeli poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Lijanović nije htio ništa komentirati jer još nije dobio presudu. Protiv njega se vodi još jedan postupak za organizirani kriminal, pranje novca, porezne utaje te krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga ili isprava, obnovljen nakon ukidanja prvostupanjske presude i kazne od 52 godine i osam mjeseci zatvora skupini optuženih. Osuđen je i njegov bliski suradnik Stipe Šakić na godinu dana zatvora i 18 tisuća konvertibilnih maraka.

Jerko Ivanković bio je dobio 12 godina i novčanu kaznu u iznosu od 50.000 KM, Slavo Ivanković Lijanović 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj i Jozo Slišković dobili su jedinstvene kazne od po pet godina i 10 mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić osuđeni su na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Također, kažnjene su neke od brojnih Lijanovićevih tvrtki, pa je Farmer novčano kažnjen s 800.000 KM, Farmko s dva milijuna KM, a Optimum s 200.000 KM, no žalbeno vijeće uvažilo je navode obrane, ukinulo presudu i naložilo novo suđenje.