IMENOVANJA U SAD-U

Bivša izvjestiteljica s Balkana nova veleposlanica pri UN-u

06.06.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Dosadašnja američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice imenovana je savjetnicom predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost, a u UN-u će je zamijeniti bivša novinarka Samantha Power, koja je od 1993. do 1996. kao novinarka U.S. News & World Reporta, Boston Globea, Economista i New Republica izvještavala o ratu u bivšoj Jugoslaviji

Bijela kuća objavila je i da će Obama na dosadašnje mjesto Susan Rice, mjesto veleposlanice SAD-a u Ujedinjenim narodima, imenovati Samanthu Power, dobitnicu Pulitzerove nagrade, nekadašnju savjetnicu u Bijeloj kući i harvardsku profesoricu.

Obama je u srijedu imenovao svoju blisku suradnicu Susan Rice na mjesto savjetnice za nacionalnu sigurnost, čime je ojačao nadzor Bijele kuće nad vanjskom politikom, a suprotstavio se republikancima koji su kritizirali njezine postupke u vezi s lanjskim napadom na američko diplomatsko predstavništvo u Libiji.

Očekuje se da Rice glasno brani Obaminu vanjsku politiku, osobito u odnosu na građanski rat u Siriji.

Obamu kritiziraju zbog oprezna pristupa u situaciji u kojoj je sve više dokaza, piše Reuters, da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad upotrijebio kemijsko oružje protiv pobunjenika koji ga žele svrgnuti.

Postavljanje Susan Rice na mjesto savjetnice za nacionalnu sigurnost sigurno će razljutiti republikance koji su oštro kritizirali njezinu ulogu u američkom odnosu prema napadu koji se dogodio u libijskome gradu Bengaziju rujnu prošle godine i u kojem je poginulo četvero Amerikanaca, pa i veleposlanik Christopher Stevens.

Kad je Obama odlučivao tko će zamijeniti Hillary Clinton na mjestu državne tajnice, smatralo se da mu je Rice prvi izbor. To je bilo u jeku republikanskih kritika zbog Bengazija, a državni tajnik postao je John Kerry.

Obama će u slučaju imenovanja Susan Rice na mjesto savjetnice za nacionalnu sigurnost izbjeći borbe u kongresu, jer to mjesto ne traži senatsku potvrdu.

Vanjska politika pod Susan Rice bit će centralizirana i dolazit će iz Bijele kuće, pa se postavlja pitanje koliko će manevarskog prostora imati državni tajnik Kerry, kaže Aaron David Miller, stručnjak za vanjsku politiku u Centru Woodrowa Wilsona. 'Ona je veoma izravna, veoma otvorena i tvrda, ali izuzetno vješta i samouvjerena', kaže i dodaje da je se svi boje, pogotovo zato što je bliska predsjedniku.