KAZNA SEDAM TISUĆA EURA

Bivša haška glasnogovornica Hartmann-kriva!

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.09.2009 10:18
  • Objavljeno 14.09.2009 u 08:58
FLORENCE HARTMANN

FLORENCE HARTMANN

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Posebno imenovano raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u ponedjeljak je bivšu glasnogovornicu haaškog tužiteljstva Florence Hartmann proglasilo krivom za nepoštivanje Suda i osudilo na novčanu kaznu od 7.000 eura koju mora platiti u dvije rate

'Optužena se osuđuje na novčanu kaznu od 7.000 eura koju mora platiti u dvije rate. Prvu ratu mora platiti do 14. listopada 2009., a drugu do 14. studenoga 2009.', rekao je na izricanju presude u Haagu predsjedavajući sudac Bakone Moloto.

Obrazložio je da je optužena 'svjesno i hotimično sudjelovala u ometanju pravde objelodanjivanjem tajnih podataka u svojoj knjizi Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa'.

Također je, dodao je, 'suprotno nalogu Žalbenog vijeća, objavila povjerljive informacije u članku pod nazivom Prikriveni ključni dokazi o genocidu koji je objavio Bosanski institut'. 'Vijeće je zaključilo da je optužena objavila podatke koji su u tom trenutku bili povjerljivi, a povjerljivi su i danas', kazao je sudac i pojasnio da ICTY ima 'inherentnu nadležnost kazneno goniti osobe optužene za nepoštivanje Suda'.

Objašnjavajući presudu, sudac je rekao da je prilikom odmjeravanja kazne uzeto u obzir više čimbenika, od toga da optužena svojim djelovanjem može 'odvratiti suverene države od suradnje sa Sudom' do činjenice da knjiga koju je napisala 'nije doživjela uspjeh te svom izdavaču duguje 10.000 eura'. Optužba je tražila da ju se proglasi krivom i kazni novčano u rasponu od sedam do 15 tisuća eura.

Francusku novinarku, koja je glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-ja bila od 2000. do 2006., optužnica je teretila za nepoštivanje suda jer je objavila podatke iz tajnih odluka prizivnog vijeća Haaškog suda u predmetu 'Milošević'.

Spomenute podatke objavila je u rujnu pretprošle godine u svojoj knjizi 'Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa' i u članku 'Prikriveni ključni dokazi o genocidu' koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

ICTY je istragu protiv bivše glasnogovornice suda pokrenuo 1. veljače 2008, a optužnica je podignuta 27. kolovoza 2008. Suđenje je održano 15., 16. i 17. lipnja te 1. srpnja. Pravila za nepoštivanje Suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi