VESNA PUSIĆ

'Bitno je što je po prvi puta konstatirano silovanje kao ratni zločin'

04.02.2015 u 17:37

Bionic
Reading

Dan nakon presude Međunarodnog suda u Haagu po tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u intervjuu za Media servis poručuje kako zasigurno ne možemo biti zadovoljni nakon svega. Ipak neke su stvari činjenično utvrđene, naglašava prva potpredsjednica Vlade

'Mislim za to nismo trebali sud, ali ono što je sada na jednoj takvoj međunarodnoj pravosudnoj instituciji konstatirano, je da su svi zločini počinjeni u Republici Hrvatskoj, drugim riječima, da je Hrvatska bila zemlja na koju je izvršena agresija. Drugo, sustavno je prikupljena i strukturirana građa vezana na Domovinski rat i na jednom mjestu zauvijek sada postoji neki pregled onoga što se događalo. Odbačena je i protutužba Srbije. Mislim da je također značajno da je u tužbi Hrvatske protiv Srbije po prvi puta konstatirano i silovanje kao ratni zločin', rekla je Pusić.

Pusić kaže da je nakon presude na međunarodnoj razini jasniji uvid u ono što se događalo 'jer nama nitko nije trebao tumačiti što se dogodilo, tko je izvršio agresiju na koga i gdje su se ti zločini događali'. Kaže kako se presuda ne smije tumačiti kao izjednačavanje odgovornosti Hrvatske i Srbije za rat već je samo zaključeno da se nije radilo o genocidu onako kako je definiran u međunarodnopravnim okvirima.

Tumačenje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je Sud potvrdio kako je Hrvatska učinila masovne zločine prema Srbima u Oluji te da je akcija HV-a u Medačkom džepu prema svim međunarodnim zakonima neoboriv dokaz izvšenja genocida za Pusić ne stoji.

'To nije istina. I mislim da je krajnje neodgovorno i opasno da političari danas pokušavaju izvrnuti, preokrenuti i koristiti ovaj slučaj ovih presuda, koje bi na neki način trebale biti završetak jednog prošlog razdoblja, u političke svrhe danas. Ljudi, bez obzira što su radili u to vrijeme, bi danas ako su na vodećim pozicijama i u Srbiji i u Hrvatskoj trebali biti odgovorni prema građanima svojih zemalja, a to znači da im u budućnosti osiguraju kvalitetniji i bolji život'.

Što se tiče pristupanja Srbije Europskoj unije, Pusić ističe kako se radi o dugačkom procesu koji je isto takav bio i za Hrvatsku.

I ono što Srbija mora ispuniti, ne zato što mi tako kažemo nego jer su to europska pravila, je svi kriteriji i preduvjeti koje smo i mi morali ispuniti. To je sve. To nije nikakva prijetnja niti nikakvo posebno ohrabrenje. To je naprosto činjenica. To nije lako ali je korisno. Isplati se, treba, i jedino tako članstvo u EU ima smisla. Da se vi ugurate samo tamo, a niste popravili situaciju u svojoj zemlji, to postaje besmisleno", kaže Pusić.