'KUPUJMO HRVATSKO'

Biste li probali magareći melem Nevena Ciganovića?

28.10.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Iznenađenje, ali i svojevrsna atrakcija manifestacije 'Kupujmo hrvatsko' održane u Otočcu, bio je štand Nevena Ciganovića iz Ivanić Grada oko kojeg su se okupljali znatiželjnici čudno gledajući male kutijice na kojima je pisalo 'Magareći melem'

Magarac je od pamtivijeka čovjekov prijatelj, a prema legendama, egipatska kraljica Kleopatra svakoga dana kupala se u magarećem mlijeku kako bi joj koža bila sjajna i mladolika. Za to joj je trebalo 700-tinjak magarica! Nekada je magarac na području Mediterana bio nezamjenjiv poljoprivredni pomoćnik, no danas uglavnom služi u izložbene svrhe i za dobivanje mlijeka. Stoga nas je zaintrigirao štand Nevena Ciganovića i njegovi proizvodi od magaraca.

Po receptu naših starih, ispijanje magarećeg mlijeka nije neka novost, pogotovo u područjima u kojima je magarac domaća životinja, i tamo se oduvijek pilo magareće mlijeko. Legenda kaže da je još u 5. stoljeću prije Krista, Hipokrat, otac znanstvene medicine, propisivao magareće mlijeko za mnoga oboljenja. Vjerojatno upravo zbog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja u probavnom sustavu. Tu su i Grci, koji su naveliko davali magareće mlijeko svojoj djeci, a u Rimskom carstvu za njim su se pomamile žene i koristile ga za njegu kože. I sama Kleopatra navodno se kupala u magarećem mlijeku kako bi održala mladost i ljepotu. Sve do sredine 19. stoljeća magareće mlijeko prodavalo se kao zamjena za majčino mlijeko, a onda je primat lagano počela preuzimati industrija kravljeg mlijeka, jer su i potrebe za mlijekom postale sve veće.

Magareći melem??? Da, sa smiješkom nam je potvrdio Neven Cvijanović te dodao da to nije ništa čudno; ljudi su možda čitali o magarećem mlijeku i njegovim ljekovitim svojstvima, ali za magareći melem većina ih još nije čula.

'Ja sam tek prošle godine započeo proizvodnju magarećeg melema, još nije dovoljno prepoznat u Hrvatskoj, ali nastojim javnosti pokazati putem ovakvih sajmova njegovu istinsku vrijednost. Imam magareći melem, noćnu kremu, i sapune od magarećeg mlijeka. Magareći melem je univerzalna krema za sve vrste kože, bez konzervansa je, pokazao se učinkovit kod liječenja dermatitisa, pojedinih oblika psorijaze, opeklina od sunca, suhe i ispucale kože, bebinih guza, prištića, akni...' kaže Ciganović i nastavlja:

'Magareći melem je proizvod od magarećeg mlijeka, bademovog ulja, nevena, stolisnika, maslačka i čička i pokazao je zaista svoju kvalitetu i učinkovitost. Proizvodnja mi je malena, imam 20 magaraca, tako da proizvedem oko 50 komada ovog melema. Najviše posla, naravno, imam s magarcima koji su na mojoj farmi kod Ivanić Grada na slobodnoj paši, a hranim ih kukuruzom, zobi, ječmom i žitom. I nisu zatvoreni u klasičnim štalama, već imaju nadstrešnice i žive što je moguće prirodnije.

U Hrvatskoj ima, po nekim procjenama, oko 2500 magaraca, a moj naum je da pokušam s proizvodnjom magarećeg mlijeka koje je zadnjih godina u središtu pozornosti, pogotovo kod roditelja čija djeca imaju problema s alergijama, ali i česte upale dišnog sustava praćene kašljem. Brojni stručnjaci magareće mlijeko drže dragocjenim, hranjivim i ukusnim nektarom čije višestruke blagodati polako otkrivaju kroz razna istraživanja. Magareće mlijeko po sastavu je najsličnije majčinu mlijeku i izvrsna je i najbolja zamjena za kravlje mlijeko.

Pokazalo se da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka, jako dobro prihvaćaju magareće mlijeko koje je ukusno, slatkasto, hranjivo i ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Magareće mlijeko ima vrlo nisku razinu 'loših' zasićenih masnoća, a s druge strane, vrlo visoke razine 'dobrih' i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Te dobre masnoće obično nalazimo u ribama i ribljem ulju, a djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Možda najvažnija njihova blagodat, kad su djeca u pitanju, jest da smanjuju razine kolesterola u krvi, sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

Neven Ciganović ponosan je na svoj proizvod

Magareće mlijeko bogato je kalcijem, a svi dobro znamo koliko je kalcij djeci potreban u odrastanju. U mlijeku se nalazi i enzim lizozim, poznatiji i kao 'antibiotik tijela' zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu, kaže Ciganović te dodaje da mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od magarećeg mlijeka, jer je najlaganije za probavu u razvoju i najhranjivije te najsličnije majčinu mlijeku.

Doznajemo da magareće mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac. Možda najvažnija blagodat u nadolazećem hladnijem periodu jest i ta da jača imunitet kod djece i odraslih.

Kako je magareće mlijeko teško dobiti, jer magarice nikada nisu bile uzgajane kao 'strojevi' za proizvodnju mlijeka, i kako se magarici dnevno smije uzeti od 0,2 dl do 0,5 dl mlijeka, razumljivo je stoga da je mlijeko skupo, tako da mu je cijena 400 kn za 1 litru (smrznuto) ili 600 kn za litru svježeg mlijeka, ali se kupuje u manjim dozama.

Magareća farma Nevena Ciganovića