stigla potvrda

Biskupska konferencija: U Hrvatsku tijekom svibnja dolazi državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin

28.04.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog Caritasa i varaždinski biskup mons. Bože Radoš u četvrtak je izvijestio kako je potvrđen dolazak državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina, koji će u Hrvatskoj boraviti od 10. do 12. svibnja

Radoš je to najavio na konferenciji za novinare nakon završetka 64. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK), iz koje su lani u kolovozu uputili poziv kardinalu Parolinu da posjeti Hrvatsku u povodu 25. obljetnice ratifikacije Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske te 30. obljetnice hrvatskog priznanja. Naglasio je kako je dolazak Parilina potvrdila Apostolska nuncijatura.

Istaknuo je i kako je za novog ravnatelja Hrvatskoga Caritasa imenovan franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik, dosadašnji član Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, Pravne komisije HBK, kao i Mješovite komisije HBK za povrat oduzete imovine.

Mons. Radoš napomenuo kako je Hrvatski Caritas u četvrtak uputio još dva tegljača pomoći Ukrajini s gotovom, konzerviranom hranom namijenjenom onima koji nemaju vode, struje niti mogućnosti kuhanja. "Svaka pomoć koja ide preko Caritasa zna se kamo ide i komu idu", rekao je i dodao kako ova dva zadnja tegljača idu u Kijev.

Predsjednik Biskupske konferencije za ekumenizam požeški biskup mons. Antun Škvorčević kazao je kako su ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj pripadnici katoličke i grkokatoličke vjere te pripadnici dvaju pravoslavnih crkava. O vjerskim potrebama katolika skrbi Katolička Crkva, napomenuo je i dodao kako u duhu ekumenizma pravoslavne vjernike upućuju svećenicima pravoslavne crkve koji djeluju u Hrvatskoj.

Na pitanje kako funkcionira provedba međudržavnih ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske u školstvu, Škvorčević je istaknuo kako je HBK zadovoljna dosadašnjom provedbom, dodavši kako s obzirom na protijek vremena, kad je pitanju status katoličkih osnovnih škola, neke stvari treba još doraditi.

Biskupi su izvijestili i kako im je u radnom dijelu zasjedanja predstavljeno financijsko izvješće HBK za proteklu godinu, a na zajedanju je odlučeno da se i dalje financijski potpomažu biskupije pogođene nedavnim potresima.

Upitan hoće li HBK na svojim stranicama objaviti financijsko izvješće, mons. Radoš je napomenuo kako svaka biskupija svoje izvješće šalje Ministarstvu financija te se na zahtjev mogu dobiti svi podatci. Bilo bi dobro ta izvješća objaviti i na stranicama HBK, dodao je biskup Škvorčević.