CRKVENA 'TAJNA'

Biskupi skrivaju svoj vozni park

14.11.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Na temu kojim se automobilom koriste, većina članova HBK ili njihovih predstavnika odbila je razgovarati kao da se radi o najmračnijoj crkvenoj tajni zbog koje bi mogli ostati bez glave. Unatoč tome, uspjeli smo saznati što se skriva iza zidova biskupskih garaža

Propovijedati skromnost, a voziti Mercedes od stotinjak tisuća eura nije baš nešto što ide jedno s drugim. A jednog takvog prodavača magle prije nekoliko dana razotkrili su slovenski mediji.

Saznalo se tako da tamošnji kardinal Franc Rode vozi AMG Mercedes CL 55 za sitniš od 160 tisuća eura, a još otprije poznato je da kontroverzni bosanskohercegovački reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ne vozi ništa jeftinijeg limenog ljubimca iz Stuttgarta

ZG - Angelo

Kontroverzni svećenik don Anđelko Kaćunko svojedobno je pažnju plijeniojer je bio jedini hrvatski svećenik koji na automobilskoj registarskojoznaci nije imao brojeve, nego se vozio pod oznakama 'ZG – ANGELO'.Osobne registarske oznake Kaćunko je platio 8.000 kuna, a sam jeustvrdio da mu je novac za njih dao 'sponzor'.

Što kardinal Josip Bozanić vozi ili kojim se autom služi, nije nam želja otkriti njegova glasnogovornica Matilda Kolić-Stanić.

'Ne želim o tome govoriti', poručila je kratko Kolić-Stanić

Neslužbeno ipak doznajemo da je Bozanić Peuoget 607 kojim se koristio do prije par godina zamijenio Citroënom C5 koji se može nabaviti za oko 40 tisuća eura. Isto vozilo koristi i pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić za upravljačem je terenca koji iza sebe ima podosta kilometara.

'Nemam svoj automobil, vozim službeni auto Islamske zajednice Mitsubishi Pajero Sport star jedanaest godina', kratko nam je opisao svog ljubimca Cerić.

Raskošnijim automobilom od Cerića služi se mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović. Kako doznajemo, on ne sjedi za upravljačem Audija A8, već ima vozača koji ga vozi.

Što voze članovi Hrvatske biskupske konferencije, uspjeli smo tek djelomično saznati jer većina onih koje smo uspjeli kontaktirati nije željela pričati ili je nevoljko priznala što je parkirano u crkvenom dvoru.

Je li zbog straha od gnjevne pastve kojoj se s oltara šalje poruka o skromnosti i skrušenosti, a s druge strane se uživa u 'apartmanima na četiri kotača' ili je u pitanju nešto drugo, nismo uspjeli saznati. No činjenica je da je vozni park vidljiv na cesti i da se njime, kakav god on bio, šalje određena poruka.

Zadovoljstvo na licu - Papa Benedikt XVI pored Volva XC 90

Uglavnom, od onih koji su nam priznali što voze, dalo bi se zaključiti da nisu ni blizu od onog čime se koristi najviši katolički poglavar Papa Benedikt XVI.

Prema dostupnim informacijama, Bendikt je ljubitelj terenaca, pa ih u garaži ima čak četiri; Volvo XC 90, Mercedes ML 430, VW Touareg i BMW X5 koji je dobio na dar od bavarskog proizvođača automobila, a usto ima još luksuzni Phanteon i Lanciu Thesis Jubileo

Od hrvatskih biskupa, kako neslužbeno doznajemo, terencem raspolaže tek biskup gospićko-senjski monsinjor Mile Begović koji upravlja Hondom CRV. Skuplje vozilo na raspolaganju ima nadbiskup Đakovačko-osječki Marin Srakić iz čijeg ureda doznajemo da koristi VW Passata, ali ne znaju koliko starog.

Ljubitelj Škoda je riječki nadbiskup Ivan Devčić. I prije nego je postao nadbiskup vozio je karavan iz Mlade Boleslave, a na službenim putovanjima koristi se modelom Superb u vlasništvu nadbiskupije.

Krčki biskup Valter Župan upravlja Renault Lagunom iz 2005. godine, dok biskup porečko-pulski Ivan Milovan, za kojeg njegove kolege kažu da živi vrlo skromno, trenutno raspolaže službenim Audijem jer je svoj Renault Clio posudio prije određenog vremena župniku u Raši.

Ljubitelj 'Francuza' je i dubrovački biskup Želimir Puljić koji se po terenu kreće Twingom starim par godina, a dva automobila, iz praktičnih razloga, posjeduje hvarski biskup Slobodan Štambuk koji se po Braču vozi Polom iz 2003. godine, a po Hvaru Daewoo Matizom.

'Što vozi biskup požeški Antun Škvorčević, smatramo nebitnim i ne možemo vam taj podatak dati', poručeno nam je iz njegova ordinarijata. Sličan odgovor stigao nam je i iz Ureda Vojnog ordinarijata Juraja Jezerinca.

'Odgovor na to pitanje možete dobiti samo od monsinjora Jezerinca. On vozi ono što dobije od MORH-a jer smo mi pod njima. Znam što vozi, ali vam to ne smijem reći', zaključili su u Vojnom ordinarijatu.

Unatoč brojnim telefonskim pokušajima i mailovima, do nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića, šibenskog Ante Ivasa i zadarskog Ivana Prenđe nismo uspjeli doći.