UPUTE IZ VATIKANA

Biskupi moraju odgovornije sprečavati zlostavljanje djece

20.11.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Vatikan je poručio svojim biskupima da će morati preuzeti više odgovornosti u sprečavanju seksualnog zlostavljanja djece nakon niza pedofilskih skandala u Crkvi širom svijeta

Vatikan je također priopćio u subotu, dan nakon susreta kardinala, da priprema nove smjernice za biskupe o tome kako postupati u slučajevima seksualnog zlostavljanja, uključujući suradnju s lokalnim vlastima.

Rimokatolički kardinali iz cijelog svijeta održali su u petak rijedak skup da bi razmotrili vjersku slobodu, pedofilske skandale i prihvaćanje obraćenika iz Anglikanske crkve.

Pročelnik Kongregacije za doktrinu vjere, kardinal William Levada, govorio je o 'većoj odgovornosti biskupa za zaštitu vjernika koji su im povjereni', navodi se u priopćenju.

Sastanak iza zatvorenih vrata održao se uoči konzistorija na kojemu će Papa ustoličiti 24 nova kardinala, od kojih su dvadesetorica mlađa od 80 godina te imaju pravo birati papu. Novi kardinali dolaze s četiri kontinenta, 15 iz Europe, po četiri iz Afrike i Amerike te jedan iz Azije. Nakon konzistorija, kardinalski će zbor imati 203 kardinala, od kojih 121 s pravom ulaska u konklavu.

Žrtve seksualnog zlostavljanja prosvjedovale su u Rimu u petak. One tvrde da Vatikan nije učinio dovoljno da zaštiti djecu.

'Želimo da biskupi predaju policiji i tužiteljima osobne dosjee dokazanih i vjerodostojno optuženih svećenika koji su zlostavljali djecu', izjavila je Barbara Blaine, čelnica američke udruge žrtava svećenika pedofila (SNAP).

Sudionici sastanka također su raspravljali o vjerskoj slobodi nakon novog spora Vatikana s Kinom. Vatikan je u četvrtak izjavio da je 'zabrinut' zbog mogućeg 'nepoštovanja vjerskih sloboda' u Kini, komentirajući 'informacije' po kojima su katolički biskupi bili 'natjerani' nazočiti svečanosti ređenja biskupa službene kineske crkve.

Kršćani u Kini podijeljeni su na 'službene', koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podacima Pekinga), i 'ilegalne', čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna.