CRKVENI AKTIVIST

Biskup Košić umiješao se u izbore, pobrojali smo njegove političke izlete

31.05.2017 u 20:00

Bionic
Reading

Kontroverzni sisački biskup Vlado Košić ponovno se umiješao u političke procese pa smo pobrojali neke njegove najvažnije političke izlete. Ovoga puta obrušio se na sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić-Baniček, koju je optužio da diskriminira katolike u tom gradu

Biskup kojega se svrstava u krajnje desno krilo Katoličke Crkve u Hrvata, tvrdi da je Ikić-Baniček izbacivala vjernike s posla u javnim službama, zabranila vjerski odgoj u gradskim vrtićima i uskratila svaku potporu vjerskom vrtiću kojemu je osnivač Sisačka biskupija, objavio je Jutarnji.hr.

Ovo nije prvi put da se biskup Košić izravno miješa u politiku. Sjetimo se da se tijekom teških pregovora Mosta s HDZ-om i SDP-om krajem 2015. godine, kada se činilo da su Božo Petrov i Zoran Milanović nadomak dogovora, biskup Košić se na Facebooku oštro obrušio na Petrova i doslovce promijenio tijek hrvatske povijesti.

Mnogi i danas smatraju da je biskupova kritika odigrala ključnu ulogu u promjeni mišljenja kod čelnika Mosta Bože Petrova. Košić je tada optužio Petrova da je izdajica koji je Most odveo u ralje komunista. Ubrzo je Petrov dogovorio suradnju s Karamarkovim HDZ-om, negirajući da je Košić imao utjecaja na njegove odluke. No mnogi nisu povjerovali njegovim riječima, a tadašnja reakcija Bože Petrova pojačala je šuškanja da je Most politička opcija pod snažnim klerikalnim pozadinskim navođenjem.

Tu nije kraj Košićevim političko-svjetovnim aktivnostima. Nakon formiranja vlade kojoj je kumovao svojim Facebook upozorenjem, sisački biskup odigrao je jednu od glavnih uloga u jednoj od bizarnijih epizoda koje je hrvatska politika vidjela od uspostavljanja nezavisnosti. Naime, Košić je predvodio blagoslov zgrade Ministarstva branitelja nakon što je to ministarstvo Mijo Crnoja preuzeo od Predraga Matića, protiv kojega su u šatoru ispred zgrade prosvjedovali branitelji 555 dana.

Blagoslov se ubrzo pretvorio u cirkus i više je sve podsjećalo na seoski dernek nego na primopredaju vlasti u državnoj instituciji. Cirkus iz šatora s ulice preselio se u instituciju. U zgradu je ulazio kako je tko htio, šetao po njoj kako je htio. Tu nije kraj Košićev političkim aktivnostima.

Biskup je izazvao sablazan dijela javnosti nakon što je na zagrebačkom aerodromu sudjelovao u dočeku Darija Kordića koji je oslobođen iz pritvora nakon što je izdržao dvije trećine kazne od 25 godina zatvora na koju ga je osudio Haaški sud zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u središnjoj Bosni, među kojima i pokolj u Ahmićima. Međutim, Hrvatska biskupska konferencija stala je u njegovu obranu.

'Ja ne vjerujem da je Dario Kordić zločinac bez obzira na presudu. Smatram da je ona rezultat političke nagodbe i političkih igara, a ne na temelju dokaza', rekao je tada Košić nazivajući Kordića prijateljem kojega je pobliže upoznao dok je bio u zatvoru Karlau u austrijskom Grazu. Sada se biskup angažirao oko promjene vlasti u Sisku.