OD BLAGOSLOVA DO UVREDA

Rijetko viđen cirkus na primopredaji Ministarstva branitelja

25.01.2016 u 20:46

  • +15

Primopredaja u Ministarstvu branitelja

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Bionic
Reading

U Ministarstvu branitelja obavljena je primopredaja između starog i novog ministra Predraga Matića i Mije Crnoje, a potom je biskup Vlado Košić blagoslovio zgradu Ministarstva i prisutne, među kojima su bili i za ratni zločin optuženi Tomislav Merčep te ministrica socijalne politike i mladih, inače bivša časna sestra, Bernardica Juretić. Sve skupa više je podsjećalo na seoski dernek nego na primopredaju institucije u državi koja postoji više od dva desetljeća. Cirkus iz šatora s ulice preselio je u instituciju. U zgradu je ulazio kako je tko htio, šetao po njoj kako je htio...

Novoga ministra HDZ-a Miju Crnoju okupljeni su uz stihove 'Zovi, samo zovi' te suze i ljubljenje izgrlili, a on je kao prvi potez najavio traženje od Sabora da se mirovine branitelja ne isplaćuju preko dva ministarstva dok oko svoje ideje Registra izdajnika, od koje ne odustaje, i dalje nije bio konkretan rekavši da će se time baviti druge institucije.

Uoči primopredaje branitelji su oblijepili ulaz u zgradu Ministarstva branitelja A4 papirima na kojima piše 'Dobrodošla časna, zbogom nečasna' s obzirom na to da Ministarstvo branitelja dijeli zgradu s Ministarstvom socijalne politike i mladih na čelo kojega umjesto SDP-ove Milanke Opačić dolazi bivša časna sestra Bernardica Juretić

Uz to na zgradi se može pronaći i plakate 'Matiću, pudlico Milanovićeva, praćka ti je u džepu i odlaziš, a mi kukavice ostajemo'. Matiću su branitelji ostavili i uredsku stolicu na kojoj je pisalo: 'Matiću, fotelja ti je toliko draga, ponesi je, tvoja je – tužni branitelj' i 'Više nam nećeš isključivati struju'.


Na samoj primopredaji u dvorani u Ministarstvu uz Matića i Crnoju bilo je i 60-ak glasnih branitelja, a Crnoja je, podsjetimo, ranije u nekoliko navrata kao temelj svoga programa naveo objavu Registra izdajnika. No, protiv ideje HDZ-ova ministra usprotivile su se ostale stranke Domoljubne koalicije, prije svih Most, HSLS i stranka Bandića Milana, koji su decidirano rekli da registar takvog tipa neće biti objavljen.

Crnoja od registra ne odustaje

Upitan kako to da su koalicijski partneri HDZ-a protiv objave Registra izdajnika bez odgovora na pitanje, Crnoja je odvratio: 'Ako je objavljen Registar branitelja, kako možemo znati da se zbog toga netko od branitelja nije ubio i zbog toga smatram da je nužan Registar agresora', na što su okupljeni u dvorani dobacivali 'i Udbe' i slično. Crnoja je kazao i da se registrom neće baviti, nego da će to obavljati institucije, no nije odgovorio na pitanje zašto je onda on to najavio.

'Želim i hoću biti ministar svih hrvatskih branitelja, bez obzira na vjeru ili naciju', kazao je Crnoja  zahvalivši  Matiću i njegovu timu na dosadašnjem radu.

Navevši kako se se do sada nije dovoljno vodilo računa o dragovoljcima drugih nacija koji su branili Hrvatsku, Crnoja je kazao da je među hrvatskim braniteljima bilo i 10.500 Srba te velik broj Bošnjaka, Albanaca i drugih nacionalnosti.

PredragMatić, sada već bivši ministar, kazao je da iza njega ne ostaju kosturi u ormaru i zahvalio je svima koji su ga podržavali, ali i onima koji nisu te je Crnoji zaželio uspjeh u radu.

Na primopredaji bio je i Tomislav Merčep, kojemu se sudi za ratni zločin. Merčep je istaknuo kako je protiv Registra izdajnika i dodao da je Matić za njega bio dobar ministar, a da novoga ne poznaje. Protiv registra je i Josip Klemm, jedan od vođa prosvjednika iz Savske 66, koji je na upit novinara, rekao da je izričito protiv bilo kakvih registara i zaključio: 'Smatram da je to jako loše i vodi lošoj atmosferi u društvu'.

Košić blagoslovio Ministarstvo

Nakon primopredaje novi se ministar iz redova HDZ-a spustio u šator među prosvjednike koji su ga uz suze i pjesmu grlili i ljubili, a on je kazao da će 'moliti boga da da mudrosti i snage da uspije', a biskup Košić održao je blagoslov prostorija Ministarstva uz župnika župe sv. Josipa, vlč. Damira Ocvorka.

Nakon šatora ministar Crnoja se vratio u zgradu Ministarstva, a s njim i više od stotinu ljudi koji su ulazili u zgradu bez ikakve kontrole te je sve podsjećalo na dane otvorenih vrata. Po dolasku na peti kat gdje je bio ured bivšeg ministra, jedan od branitelja je iščupao pločicu s Matićevim imenom na vratima, a potom je biskup Košić blagoslovio ministarstvo. Uz njega i novog ministra Miju Crnoju, bili su i nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, ali i za ratni zločin optuženi Tomislav Merčep.

Crnoja i Juretić zazvali su pomoć svevišnjega svome radu, a Juretić je potom poručila i zamolila branitelje da od ministara ne očekuju čuda jer i oni imaju određena ograničenja. Pozvala je i da više ne bude podjela jer su tu svi s istim ciljem za boljitak hrvatskih građana.

RTL Autor: RTL


Inače, poziv medijima za blagoslov potpisuje Zorica Gregurić, koja je, podsjetimo, prije više od godinu dana na zgradi vukovarske policijske postaje razbila dvojezičnu ploču s latiničnim i ćiriličnim nazivom te postaje, a tada je ustvrdila kako je razbila ploču jer je 'postavljena protuzakonito i protuustavno', a i inače je slovila kao 'glasnogovornica' prosvjednika iz Savske 66.