SOCIOLOG RELIGIJE TVRDI

'Košićevo agitiranje s oltara je degutantno'

05.09.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Sisački biskup Vlado Košić jučerašnjom propovijedi ponovno je Crkvu svrstao uz jedan politički tabor. Crkveno političko svrstavanje sociolog religije Ivan Markešić smatra degutantnim, a politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi bilo najpoštenije da Crkva na izbore izađe sa svojom listom

Predvodeći jučerašnju misu u ludbreškom svetištu Krvi Kristove, sisački biskup Vlado Košić poslao je s oltara poruke iz kojih je nedvojbeno da se Crkva odlučila uplesti u izbornu utrku. Iako nije poimence prozivao stranke, iz propovijedi je bilo jasno što je htio reći.

Košić je, podsjetimo, naveo 'hrvatski katolik ne može poduprijeti političare koji su se prije godine dana protivili da se u Ustav RH unese definicija braka kao zajednica žene i muškarca', istaknuo je i da vjernik ne bi mogao glasovati za one političare koji ne priznaju istinu o zločinima nad njihovim narodom u ne tako davnoj prošlosti.

'Uzmimo primjer bl.Alojzija Stepinca. Kad sam sudjelovao u Bruxellesu u lipnju ove godine na izložbi, misi i konferenciji o Stepincu, zapitao sam se kako to da je na tom važnom događaju promocije istine o našem hrvatskom svecu i kroz njega istine o našoj hrvatskoj prošlosti sudjelovalo samo pola naših hrvatskih zastupnika, a nisu sudjelovali naši europarlamentarci iz redova tzv. političke ljevice? Baš nitko! Zar to ne govori puno o njima', kazao je Košić.

Ivan Markešićsociolog religije i sveučilišni profesor, za Košićevu propovijed imao je samo jednu riječ – degutantno.

'Zbilja ne bih o tome. To je bilo degutantno i crkveno uplitanje prešlo je sve granice', kazao je kratko Markešić.

Uz navedeno Košić se dotaknuo i zakona nazvanog 'Lex Perković'.

'Zar da danas ponovno budu na vlasti oni koji štite najgore ubojice i počinitelje teških zločina nad hrvatskim domoljubima?' upitao se Košić.

Žarko Puhovski
, politički analitičar, za razliku od Markešića bio je nešto rječitiji. Kazao je da ga Košićevo prozivanje bez imenovanja podsjetilo na jedan stari vic o Zagorcima u kojem jedan kaže drugom: Jedan od nas dvojice je idiot, ali ja to nisam.

'Šalu na stranu, ali to je ono što se znalo da postoji. Znalo se da Košić nije jedina varijanta u Crkvi, ali je očito crkveno vodstvo odlučio njemu dati priliku da se politički izjasni. Ne čini mi se skandaloznim da se Crkva izjašnjava. Više mi je skandalozan Košićev govor koji Perkovića i Mustaća smatra najgorim ubojicama, a nije baš da nije bilo nekih drugih. Ili to što on neka pitanja odgojne prakse, o kojima mogu postojati različita mišljenja, diže do razine potpuno nepojmljive svjetonazorske napetosti kao da u drugim europskim državama ne postoje slične situacije', smatra Puhovski.

Smatra da bi bilo poštenije da Crkva izađe sa svojom listom na izbore.

'Nažalost, oni to po definiciji ne čine. Treba reći da se Crkva od 1990. kao posljednja dva puta nije tako jako angažirala u određenju za koga glasati. Ako ta opcija ne pobijedi, bit će to i poraz Crkve odnosno krila koji je na strani političke desnice', mišljenja je Puhovski dodavši da su dva razloga za to; prvi jer je papa Franjo počeo s jasnim promjenama u sastavu biskupskog kolegija i vrlo skoro oni neće moći većinski nametati kao crkveni stav, a drugi razlog je to što su izbori manje izvjesni nego ikad, odnosno margina je manja nego ikad pa se čini važnim da se pogurne za našu stvar.