NOVA IMENOVANJA

Birokratsko šminkanje (ne)jedinstva u EU-u

27.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Na sveopći manjak jedinstva unutar EU-a, Bruxelles je odgovorio imenovanjem novog birokrata, prvog posebnog predstavnika Europske unije za ljudska prava

Jedinstvo Europske unije, točnije njezina sposobnost da barem donekle iznađe jedinstvene pozicije preko kojih bi s kakvom-takvom efikasnošću krenula u rješavanje vlastite posrnule monetarne zone, no jednako tako usuglašeno se predstavila na međunarodnom planu, već je godinama (mnogi bi, bez puno pretjerivanja, dodali i desetljećima) na teškim kušnjama.

Tako se, primjerice, kroz aktualnu ekonomsku krizu posvjedočilo paničnom uvođenju niza požarnih mjera i osciliranja između upokojenog autoritarnog modela (Merkel - Sarkozy) i posve neharmoničnog sraza veoma oprečnih vizija o federalizmu ili o mogućem izlasku Grčke iz eurozone.

Posljednji primjer tzv. arapskog proljeća jasno je prokazao svu neučinkovitost europske diplomacije koja je na duboke društvene prevrate u Mediteranu odgovorila raspravom o Schengenskom sporazumu i pooštravanjem viznog režima.

No sudeći prema najnovijem imenovanju visokog dužnosnika u Bruxellesu, mogao bi se olako steći dojam da europska diplomacija intenzivno razmišlja upravo o tim problemima jedinstva i kvalitetne međunarodne reprezentacije. Barem nominalno ili, točnije, na razini dodjeljivanja novih funkcija.

Naime, upravo je imenovan prvi posebni predstavnik za ljudska prava Europske unije, Stavros Lambrinidis, nekadašnji grčki ministar vanjskih poslova i socijalistički potpredsjednik Europskog parlamenta.

Uloga mu zvuči istovremeno posve plemenito i krajnje neodređeno. Naime, on je zadužen 'promicati vrijednosti Unije u svijetu', sažete u akcijskom planu koji je prošlog mjeseca odobrilo Europsko vijeće. Dokument od 36 točaka ima cilj 'ojačati i pružiti vjerodostojnost europskoj diplomaciji u svijetu te promicati mir i stabilnost'.

U službenom priopćenju navodi se da je Lambrindis stručnjak s bogatim iskustvom u području ljudskih prava te da je imao podršku Martina Schultza, predsjednika Europskog parlamenta. No neslužbeni izvori iz Bruxellesa, koje citira Le Monde, već spominju teškoće pri poduzimanju konkretnih akcija novog posebnog predstavnika u slučaju da se Lambrindis ipak ne bi htio ograničiti samo na načelne deklaracije i izjave pune dobrih namjera.