LABURIST MILAN ŠTRLJIĆ

Bio sam bolji intendant od Sanadera

18.04.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Prije otprilike mjesec dana, kao novi čelni čovjek ogranka Hrvatskih laburista u Splitu bio je izabran poznati glumac Milan Štrljić. Izbor je uslijedio nakon iznimno lošeg stanja i rasula u ogranku te stranke koja istovremeno na nacionalnoj razini bilježi značajan uspon popularnosti i utjecaja.

Njegov izbor je zapravo predstavljao iznenađenje jer do nedavno Štrljić nije aktivno sudjelovao u političkom životu. Dok je bio na istaknutoj funkciji intendanta u splitskom kazalištu, vezivalo ga se uz HDZ i premijera Ivu Sanadera koji je u istoj kući obnašao funkciju intendanta prije dvadesetak godina. Nakon izbora, Milan Štrljić je najavio sređivanje stanja u lokalnom ogranku za lokalne izbore, a tek onda je u planu eventualno isticanje kandidata za gradonačelnika u Splitu. To je i bio povod za razgovor s Štrljićem koji je zaposlen kao izvanredni profesor glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odsjek glume, za čije osnivanje nosi velike zasluge.

Otkako ste preuzeli čelnu funkciju u splitskom ogranku stranke laburista, u medijima se konstantno špekulira o vama kao kandidatu te stranke za splitskog gradonačelnika. Što je zapravo istina?

Nema niti mjesec dana kako sam izabran za predsjednika ogranka stranke i tek ostvarujem kvalitetnu suradnju s ostalim članovima splitskog ogranka laburista. To su mahom vrsni, stručni i pošteni ljudi kojima je stalo kao i meni do prosperiteta Splita. Stoga je nužno i primarno kroz zajedničku sinergiju izraditi program i strategiju razvoja grada, dok je izbor kandidata za gradonačenika trenutno u drugom planu i to
će biti prepušteno demokratskoj proceduri nominacije i izbora. S obzirom na stanje u Splitu, ali i u državi, mi smo dužni pripremiti i ponuditi rješenje. U ovom trenutku nitko nema pravo na šutnju i svi trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti.

235512,239743,24088,240548

Zašto su Hrvatski laburisti vaša prva stranka u koju ste se učlanili?

Laburisti su moj izbor i moje opredjeljenje, jer dignitet čovjeka počiva na pravu na dostojanstven rad i poštenom vrednovanju rada, što u ovom društvu nije slučaj. Bogaćenje preko noći i bez osnove, pljačka, otimačina, korupcija, nepotizam i nameti na najugroženije slojeve postalo je svakodnevnom praksom i vrijeme je da se protiv toga glasno i organizirano borimo.

Na koji način planirate konsolidirati ogranak?

Planiram jasno definirati program stranke na lokalnoj razini, analizirati gospodarske resurse i pripremiti pravce djelovanja te uključiti svakog člana u taj projekt, mijenjati svijest građana ovog grada, koristiti komparativne prednosti, baštinu i ljepotu ovog grada, koje su u svijetu prepoznate, a od nas samih zanemarene. Split je bremenit problemima, ali sve su to zadaci koji stoje pred nama i puno posla koji nas čeka.

Što mislite o političkoj konkurenciji na lokalnoj razini?

Svaka konkurencija i pluralitet različitih promišljanja o ovom gradu su dobro došli. Neminovno smo u ovoj lokalnoj sredini upućeni jedni na druge i prvi nam je zadatak i krajnje je vrijeme stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanja mladih, čime bi se
zaustavili negativni populacijski trendovi.

Kada je nakon dva mandata i osam godina na čelu HNK nakon vas na mjesto intendatna bio postavljen
evidentno nekompetentni Duško Mucalo, doznajem da je dio zaposlenika to svejedno objeručke prihvatio jer
nisu s vama bili u dobrim odnosima. Kako to komentirate?

To uopće ne zaslužuje komentar. U vremenu od 2002. do 2010. godine, HNK Split je bio financijski i organizacijski najbolja kazališna kuća u zemlji. Žao mi je što je s tim eksperimentom doveden ugled HNK Split u pitanje.

Mada ste izjavili da će ogranak djelovati autonomno, hoćete li
slijediti politiku stranke na nacionalnoj razini?

To se podrazumijeva, mi dijelimo isti svjetonazor, socijalnu osjetljivost i lijevu poziciju u odnosu na kapital. Ne želimo ulaziti u ideološke polemike kojih smo svjedoci ovih dana, nas prije svega zanima ekonomski položaj radnika koji su potpuno zanemareni u hrvatskom društvu, a u još težem položaju su nezaposleni. To su naši prioriteti i na lokalnoj razini. Treba znati slušati ljude i njegovati kulturu dijaloga, što u Hrvatskoj, a pogotovo u Splitu baš i nije slučaj.

U kakvoj vam je uspomeni ostao Miljenko Smoje kada ste snimali Velo Misto?

Proći će puno godina dok Split opet iznjedri novog Smoju. On je dobro poznavao i volio glumce, posebno Borisa Dvornika. Bilo ga je lako igrati jer je on pisao za glumce i mislio je iz malog čovjeka. Na žalost, Split je okrutan grad i nema više Smoje i Tolje Kudrijavceva da nam kažu direktno u lice kakvi smo.

U javnosti se spominjalo da ste školski kolega bivšeg premijera Ive Sanadera?

Niz generacija Splićana pohađao je školu Marjan, na što smo i danas iznimno ponosni, gospodin Ivo Sanader je moja školska generacija, ali nismo pohađali isti razred. Obojica smo bili intendanti Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, on misli da je igrao bolje nogomet od
mene, a ja pak mislim da sam bio bolji intendant od njega.