ZAMJENIK DRŽAVNE TAJNICE SAD-A

Bilateralni problemi ne smiju biti zapreka za EU

09.07.2009 u 21:24

Bionic
Reading

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg izjavio je u četvrtak u Dubrovniku da bilateralni problemi ne bi trebali biti zapreka na putu zemalja jugoistoka Europe u euroatlantske integracije

'Najbitnije je da put u EU i NATO ostane otvoren svim zemljama u regiji. Ne smijemo dopustiti da bilateralni sukobi blokiraju bilo čije težnje prema euroatlanskim integracijama', rekao je Steinberg na otvorenju Croatia Samita 2009.

Steinberg pritom nije izrijekom spomenuo hrvatsko-slovenski granični spor zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom. Po njegovim riječima, zemlje u regiji treba procjenjivati pojedinačno, a uspjeh integracija ovisi o povjerenju naroda u regiji da će taj proces biti pošten i utemeljen na vlastitim dostignućima.

Navodeći američkog potpredsjednika Joea Bidena, koji je nedavno boravio u nekoliko zemalja jugoistočne Europe, Steinberg je ponovio američko stajalište da su 'vrata zemljama u regiji otvorena i da je SAD tu da vam pomogne ta vrata otvoriti' za euroatlantske integracije.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u svome je govoru istaknula da se Hrvatska zauzima za Europu koja će "'mati snage i volje odmaknuti bilateralne probleme sa stola EU-a i nastaviti pristupne pregovore s Hrvatskom'.

'Moja će vlada učiniti sve potrebne napore u ispunjavanju standarda. Ali očekujemo od naših prijatelja u Europi da učine sve kako bi se uklonile nepotrebne zapreke i blokade na našem putu do punopravna članstva', naglasila je Kosor kojoj je Croatia Samit 2009. prvi međunarodni skup otkako je nedavno izabrana za predsjednicu hrvatske vlade.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da se vizija slobodne, demokratske i dinamične Europe odnosi na cijeli kontinent, uključivo i njegov jugoistok. Dodao je da je taj dio Europe 'europskiji od sjevera odakle ja dolazim' i u ime švedskog predsjedništva EU-a rekao da regija može računati na pomoć i potporu.

'Na tome putu ima uspona i padova, ali dok ima dobre volje, cilj je dostižan', rekao je šef diplomacije Švedske koja je 1. srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Unijom.

Mađarski premijer Gordon Bajnai izjavio je da je Hrvatska samo nekoliko koraka od vrata EU-a i procijenio da će punopravnom članicom postati vrlo skoro. 'Hrvatsku bi trebalo procjenjivati po jasnim kopenhaškim kriterijima, a dosad ih je ispunila puno', rekao je Bajnai.

Po njegovim riječima, Hrvatska utire put za druge zemlje u regiji i upozorio da, ako se njezin put uspori, to će biti zabrinjavajuće ne samo za Zagreb nego i za susjedne zemlje.

Susret u Dubrovniku, na kojem sudjeluju visoki dužnosnici nekoliko europskih zemalja, SAD-a i Kanade, nastavlja se u petak raspravom o širenju EU-a i NATO-a na jugoistok Europe, energetskoj suradnji te novim gospodarskim idejama i projektima.