NAKON SMRTI U ZAPREŠIĆU

Bijesni građani zasuli Ministarstvo zdravstva jajima

14.08.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Iako ministar zdravstva Milan Kujundžić boravi u Splitu, nezadovoljni građani danas su vrata ministarstva zasuli jajima. Reakcija je to na smrt mladića u Zaprešiću

Ljutnju zbog smrti mladića Mattea Ružića u Zaprešiću građani su izrazili već jučer prosvjedom, a dio njih danas se okupio i pred Ministarstvom zdravlja na Ksaveru gdje su ulazna vrata zasuli jajima.

Podsjetimo, Ružiću je pozlilo u nedjelju na ulici. U pomoć je prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, budući da je tim s liječnikom bio na intervenciji u Jastrebarskom. Tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je nažalost preminuo, a u to vrijeme je u Jastrebarskom preminula jedna osoba, priopćio je u ponedjeljak Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Zaprešićani su se sinoć okupili u prosvednoj šetnji u organizaciji facebook grupe Zaprešić bez cenzure, koja je pozvala i Splićane i građane drugih gradova da na sličan način izraze svoje negodovanje. Mediji su javili da su prosvjednici blokirali dio prometnice u Zaprešiću, no iz zagrebačke policije Hini su rekli kako tijekom paljenja svijeća ispred Gradske uprave nije bilo nikakvih problema i da su okupljeni građani mirno nogostupom krenuli prema centru grada. 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik kazao je da je Hitna napravila sve po pravilima struke no da nisu uspjeli sasiti Ružićev život. Objasnio je kako u sedam gradova Zagrebačke županije Hitna pomoć u službi ima tek jedan tim.

'Ekipa koja je prva izašla na teren je bio tim saniteta koji u teoriji nije ni dužan izaći, ali pokušali smo i tako. Vozilo je bilo opremljeno svim sredstvima, ali prilikom dolaska na mjesto nisu uočeni nikakvi znakovi života', rekao je.

Dodao je da županija u ZHM ulaže velika sredstva te da su kupili 40 vozila, 10 defibilatora.

'Ulažemo je u opremu i edukaciju. Za područje koji ima 60 tisuća stanovnika, i ima samo jednog doktora, ZHM plaća još tri doktora, i još tri doktora za Samobor. ZHM iz svojih sredstava daje još 1,2 milijuna da se pojačaju timovi. Ne možemo pokriti rotaciju jer za to trebamo imati 10 timova', kazao je.

  • +19
Hitna pomoć Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL