SMRT NA VRATIMA HITNE

Liječnica upozorava: Slučaj iz Zaprešića prijeti ponavljanjem diljem Hrvatske

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 14.08.2018 10:48
  • Objavljeno 14.08.2018 u 10:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Povodom tragičnog i nemilog događaja smrti mladića u Zaprešiću, predsjednica Odbora za zdravstvo stranke Promijenimo Hrvatsku dr. med. Josipa Rodić, upozorila je da se takva, po pacijente, izrazito loša praksa u kojima nositelji timova nisu liječnici, provodi već godinama i da je bilo samo pitanje trenutka kada će se dogoditi takav tragični događaj

'Već više od godinu i pol dana kontinuirano upozoravamo i tražimo ukidanje timova bez nositelja', upozorila je Rodić, jer voditelj tima, bilo u ambulanti ili hitnoj službi, mora i jedino može biti liječnik.

Navodi da već duže vrijeme stručna udruga upozorava javnost i Vladu da se zbog toga reforma zdravstva mora hitno i neodgodivo provesti i ne smije se lomiti preko leđa pacijenata i njihovog prava na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Brojni liječnici već godina, ističe doktorica Rodić, upozoravaju na devastiranu mrežu liječnika po slavonskim, ličkim, dalmatinskim selima te otocima, ali sada vidimo i u urbanim sredinama, kao i nebrigu lokalne vlasti za kvalitetno zdravstvo.

Napominje da je lokalna samouprava zadužena za brigu za zdravstveni sustav i mrežu liječnika u svom kraju i pita se kako je moguće da, onda, jedna sestra i jedan liječnik pokrivaju i do četiri ordinacije.

'Zašto se ne raspisuju specijalizacije i zašto se ne zapošljavaju liječnici tamo gdje nedostaju., zaključila je Rodić, koja je ujedno i predsjednica Udruge koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

  • +19
  • +16

Hitna pomoć

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!