ROK DO PONEDJELJKA

'Bijelog dima' ni na vidiku: Stranke će tek za vikend izbrusiti liste

15.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

U dvjema najvećim strankama posljednjih se dana bruse zadnji detalji oko lista za izbore. Predsjedništvo HDZ-a stranačke kandidate na koalicijskoj listi usuglašavalo je danas, a amenovat će ih u ponedjeljak. SDP će listu uglaviti u subotu i tek nakon toga zgotovljene liste predat će DIP-u

Predsjedništvo HDZ-a stranačke kandidate na listama Domoljubne koalicije usuglašavalo je danas, no službeno će ih potvrditi tek u ponedjeljak. Proteklih tjedana lokalne podružnice u središnjicu su slale svoje prijedloge kandidata, no zadnju riječ ima ipak vrh stranke.

Što se tiče ostalih stranaka Domoljubne koalicije, svoje kandidate danas će utvrditi i HSS, odnosno glavni odbor te stranke. BUZ je svoje kandidate za koalicijsku listu potvrdio jučer. Prijedlog predsjednika stranke Ivana Tepeša o kandidatima na koalicijskoj listi jučer je podržao i Glavni stan HSP-a AS. Nakon što sve stranke koalicije potvrde svoje kandidate na listama, Domoljubna koalicija zajedničke će liste u ponedjeljak predati Državnom izbornom povjerenstvu.

U ponedjeljak će DIP pohoditi i čelnici i kandidati koalicije Hrvatska raste. SDP će svoja stranačka imena na koalicijskim listama utvrditi u subotu na sjednici Glavnog odbora, a oko stranačkih imena na koalicijskim listama taj dan će zasjedati i Nacionalno vijeće Hrvatskih laburista.

Jedni od rijetkih koji su u cijelom procesu bili poprilično transparentni te su imena objavili već prije desetak dana je HNS. Naime, kandidate za koalicijske liste Središnji odbor HNS-a utvrdio je još 4. listopada, a javnosti su čak objavili i imena i mjesta koja će ti kandidati zauzimati na tim listama.

Što se tiče Mosta, oni svoje kandidate već danima predstavljaju po izbornim jedinicama, liste će predati u ponedjeljak u popodnevnim satima. ORaH, također, na lokalnoj razini već danima predstavlja kandidate, no sutra će ipak imati i službeno svih lista. ORaH, doznajemo, liste će Državnom izbornom povjerenstvu predati u subotu.

Dvije najveće stranke, odnosno dvije najjače koalicije predaju će obaviti u ponedjeljak, što je ujedno i zadnji dan za dostavu lista DIP-u. Rok za podnošenje kandidatura počeo je teći 6 listopada, a najkasnije do ponoći 19. listopada u Državno izborno povjerenstvo (DIP) moraju prispjeti prijedlozi lista kandidata, odnosno kandidata za saborske zastupnike.

DIP potom ima rok od 48 sati da prihvati i objavi pravovaljane liste za svaku izbornu jedinicu, te zbirne liste pravovaljanih kandidatura. Drugim riječima, tek polovinom sjedećeg tjedna javnost će doznati koje će sve stranke moći sudjelovati na izborima i koja će se imena naći na njihovim listama. Danom objave zbirnih lista izbornih jedinica počinje službena izborna promidžba.

Izbori za zastupnike Hrvatskog sabora, 8. studenoga osmi su po redu i prvi parlamentarni izborna na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle na listi za koju budu glasovali moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju. Kako možete iskoristiti preferencijalni glas, pročitajte OVDJE.

U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, XI. jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, XII. izbornoj jedinici. Koje će ovlasti imati novoizabrani saziv Sabora, pročitajte OVDJE.