CIA I FBI U ISTRAZI

Bijelac duge kose raznio autobus s Izraelcima?

19.07.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Eksploziju u bugarskom gradu Burgasu, u kojoj je poginulo osam ljudi, najvjerojatnije je izveo bombaš samoubojica, pokazala je istraga bugarskih vlasti u koju su se uključile američke i izraelske obavještajno-sigurnosne službe, piše Jerusalem Post

Bombaš samoubojica odgovoran je za teroristički napad na izraelske turiste u crnomorskom bugarskom gradu Burgasu, gdje je u eksploziji autobusa poginulo osam osoba, rekao je u četvrtak bugarski premijer Bojko Borisov.

Bombaš je imao osobni dokument iz SAD-a, za koji se vjeruje da je krivotvoren, javlja Sofia News Agency.

Preliminarna izvješća sugerirala su da je eksploziju prouzročilo aktiviranje bombe u prtljažniku autobusa. No istraga koju su bugarske vlasti provele u suradnji s FBI-jem, CIA-om i izraelskim vlastima ukazuje na to da je tragediju prouzročio bombaš samoubojica, bijelac s dugom kosom u sportskoj odjeći.

Bugarski ministar unutarnjih poslova Tsvetan Tsvetanov izjavio je na konferenciji za novinare da je bombaš izgledao kao običan turist. Imao je oko 36 godina, a u Bugarsku je ušao četiri do šest dana uoči napada.

Bombaša samoubojicu snimile su sigurnosne kamere, a snimka prikazuje muškarca koji se kreće aerodromom sat vremena uoči napada. Njegovo tijelo pretrpjelo je najveće ozljede u eksploziji, što je istražitelje navelo na zaključak da je upravo on aktivirao bombu privezanu uz svoje tijelo nakon što je ušao u autobus.

Provjeru dokumenata pronađenih na njegovom tijelu izvršio je FBI. Pojedini mediji javljaju da je riječ o američkoj putovnici, dok drugi pišu da je imao vozačku dozvolu s adresom u američkoj saveznoj državi Michigan. FBI je zaključio da je riječ o krivotvorini.

Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio 'barbarski' napad koji se dogodio u srijedu i ponudio pomoć u istrazi kako bi se 'počinitelji ovog napada priveli pravdi'. Obama je nazvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izrazio sućut, a dvojica čelnika složila su se da će SAD i Izrael surađivati u istrazi.

Netanyahu je u srijedu rekao da iza napada vjerojatno stoji Iran i založio se na snažan odgovor Izraela.

'Svi znakovi ukazuju na Iran. U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo iranskim pokušajima napada na Izraelce u Tajlandu, Indiji, Gruziji, Keniji, na Cipru i drugdje', priopćio je Netanyahu.

'Ovo je iranska teroristička kampanja koja se širi svijetom. Izrael će snažno odgovoriti na iranski terorizam', dodao je Netanyahu.