KORUPCIJA NA DJELU

BiH: Sumnje u namještanje natječaja na koridoru Vc

07.01.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Zamjenik ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić (HDZ BiH) izrazio je u subotu sumnju da zahvaljujući zloporabama dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH hrvatsko-bosanskohercegovački konzorcij kojega čine Vijadukt iz Zagreba i Hering iz Širokog Brijega nije izabran za izvođača radova najvećeg mosta na koridoru Vc kod Počitelja preko rijeke Neretve iako je ovaj konzorcij od suparnika bio jeftiniji za čak 14 milijuna eura

U priopćenju dostavljenom medijima nakon međusobnih optužaba čelnika bošnjačkih stranaka Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) navedeno je više primjera diskriminacije većinskih hrvatskih područja na kojima se ne gradi autocesta.

Istaknuta je poddionica autoceste na koridoru Vc između Zvirovića i Počitelja na jugu zemlje koja obuhvaća i izgradnju mosta kod Počitelja preko rijeke Neretve. Zamjenik državnog ministra prometa i veza Saša Dalipagić istaknuo je donedavnog direktora Javnog poduzeća Autoceste FBiH Jasmina Buču izravno odgovornim za sklapanje sumnjivih ugovora i favoriziranje sarajevskog Euroasfalta i Strabaga iz Austrije.

‘Povjerenstvo za izbor izvođača u JP Autoceste BiH z
avršilo je tendersku proceduru, na temelju koje je za dva LOT-a te dionice direktor Bučo odabrao konzorcij tvrtki Euroasfalt Sarajevo i Strabag Austrija, čija ponuda je po dva LOT-a ovog tendera skuplja za punih 14 milijuna eura od ponude konzorcija hrvatskih tvrtki Hering Široki Brijeg i Vijadukt Zagreb’, naveo je u priopćenju zamjenik ministra Dalipagić. Dodao je kako je Europska investicijska banka (EIB) koja je ranije odobrila zajam od 100 milijuna eura za ovu poddionicu poslala svoj tim za reviziju ugovora 'sumnjajući na nepravilnosti prilikom izbora izvođača' te je zaustavljeno potpisivanje ugovora s Euroasfaltom i Strabagom.

Ravnomjernost pri izgradnji

Zamjenik državnog ministra prometa i veza BiH upozorio je da je do sada u Federaciji BiH izgrađeno 94 kilometra autoceste, od čega je samo 10 km na području Hercegovini što po njemu 'jasno pokazuje da nije vođeno računa o regionalnoj ravnomjernosti pri izgradnji'.
‘Stoga se pitam zbog čega je to tako, u čemu je problem, smeta li možda nekome činjenica da bi izgradnjom južnih dionica koridora Vc, Mostar s Europom bio povezan preko hrvatske autoceste Dalmatine?’, navodi se u priopćenju zamjenika ministra Dalipagića. Naveo je i kako je bivši direktor Bučo putem emaila krivotvorio odluke držanih i entitetskih institucija navodeći kako BiH odustaje od izgradnje dionice autoceste između Mostara i Počitelja

‘Skidanje je zatraženo mimo znanja državnog Odbora za investicije i resornih ministarstva na državnoj i entitetskoj razini, odnosno mimo svih redovnih procedura, ne uvažavajući prethodno postignuti stručni i politički konsenzus’, pojašnjava Dalipagić.

On navodi i to kako se u okolici Mostara stalno raznim peticijama i protivljenima građana uglavnom bošnjačke nacionalnosti osporava utvrđivanje trase autoceste čime se blokira njezina izgradnja.