PADDY ASHDOWN SMATRA:

'BiH se raspada zbog Republike Srpske'

paddy ashdown

paddy ashdown

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown rekao je da BiH ide prema raspadu zbog poteza Republike Srpske, da i bošnjačke stranke više rade na jačanju Federacije, a kod Hrvata jača ideja trećeg entiteta zbog čega je pozvao Europsku uniju da jače podupre izgradnju snažnijih središnjih institucija države, prenosi u nedjelju list Dnevni avaz

'Bosna i Hercegovina ide k disoluciji, a Milorad Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje', rekao je Ashdown, kako ga prenosi Dnevni avaz.

Po njegovim riječima u BiH se neće obnoviti sukobi upozoravajući da Dodik vuče separatističke poteze poput crnogorske vlade.

'Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje', pojasnio je britanski diplomat. Takvi potezi, dodao je Ashdown, vode lančanoj reakciji u BiH i drugih strana.

'Kao posljedica takve pozicije RS-a odmah se javljaju i glasovi o trećem entitetu. Čak i bošnjačke stranke poput SDA sada mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi. To znači da Bosna ide unazad, prema situaciji u kojoj postoje samo dva entiteta, a države je sve manje', rekao je Ashdown.

Pozvao je Europsku uniju da bude odlučnija i potakne snage koje su za jačanje države BiH te da uvjetuje srbijansku put u uniju.

'Nastavak napretka Beograda prema Uniji mora biti uvjetovan time da Srbija eksplicite kaže da je protiv bilo kojeg koraka koji slabi državu', dodao je.

Pozvao je EU da energičnije koristi mehanizme pritiska prema stranama koje blokiraju europski put.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!