INVENTURA POLITIČKIH STAJALIŠTA

BIH: SDP i HDZ bez dogovora o uspostavi vlasti

29.11.2010 u 19:51

Bionic
Reading

Članovi vodstva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) predvođeni predsjednicima Zlatkom Lagumdžijom i Draganom Čovićem prvi put su u ponedjeljak u Sarajevu razgovarali o uspostavi vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu no osim načelne suglasnosti da se pregovori nastave nikakav konkretni dogovor nisu postigli

‘Nema pitanja koje nismo dobro razumjeli’, kazao je diplomatski Čović novinarima nakon razgovora koji su upriličeni nakon cijelog niza optužbi i oprečnih stajališta dviju stranaka proteklih tjedana u medijima.

Predstavnici SDP-a ranije su sugerirali kako je HDZ BiH neprihvatljiv kao partner u vlasti jer, među ostalim, zagovara 'treći entitet' i želi svog kandidata na čelu vijeća ministara BiH. Najavili su i kako bi zbog toga HDZ BiH mogao biti isključen iz nove vlasti ukoliko je formira SDP.

Čović je potvrdio kako HDZ BiH ostaje pri tome da njezin kandidat treba biti novi premijer BiH a glede dvojbi o trećem entitetu ustvrdio je kako ta stranka inzistira na unutarnjem preustroju BiH kao države s tri razine vlasti i više federalnih jedinica.

‘Te će jedinice biti uglavnom multietničke, no u nekoj od njih u većini će biti Hrvati’, konstatirao je Čović dodajući kako HDZ BiH ostaje spreman razmotriti i sve druge prijedloge o preustroju BiH.

Istaknuo je kako između SDP-a i HDZ-a BiH ipak postoji potpuno suglasje da BiH treba biti ustrojena kao država s jednakopravnim narodima.

Zlatko Lagumdžija opisao je sarajevski sastanak kao ‘inventuru političkih stajališta’ dviju stranaka.

‘Ima dosta stvari o kojima se ne slažemo’, kazao je Lagumdžija, potvrdivši kako ostaje prijeporno tko bi imenovao mandatara za sastav vijeća ministara.

Predsjednik SDP-a potvrdio je kako će se razgovori dviju stranaka nastaviti idućeg tjedna, do kada treba biti pripremljen popis ustavno-pravnih i programskih ciljeva dvije stranke o čemu bi i ovisila odluka hoće li one biti dijelom buduće vladajuće koalicije.