I DALJE SLOBODAN

BiH potvrdila kaznu zatvora za Kutlu

21.11.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Kantonalni sud u Sarajevu u Bosni i Hercegovini potvrdio zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za priznavanje i izvršenje kazne Miroslavu Kutli u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, u aferi Gradski podrum, sukladno ugovoru o pomoći u izvršenju i kazni

Odluka je iznenađujuća jer se u Hrvatskoj javnosti spekuliralo da bi Kutle u Bosni i Hercegovini mogao biti oslobođen, posebno jer u Zagrebu nisu zadovoljni načinom na koji je riješen slučaj doktora Ognjena Šimića ili način na koji se tamošnje pravosudne vlasti odnose prema Branimiru Glavašu kojemu je omogućeno da iz zatvora vodi stranku.

Ipak, odluka Kantonalnog suda u Sarajevu ne znači da će Miroslav Kutle u zatvor jer je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe, objasnio nam je Slobodan Nikolić, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu. On je dodao i da rok još uvijek traje i da nisu zaprimili žalbu na odluku. 'Mi smo se žalili tu odluku Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine i taj zahtjev odgađa izvršenje kazne', rekao je za tportal Damir Kolđo, jedan od Kutlinih odvjetnika. Kolđo je naveo i da je teško u ovom trenutku reći kada se može očekivati odluka Vrhovnog suda, dok Marković diplomatski kaže da je to uvijek u 'razumnom roku'.

Podsjetimo, na sudovima diljem Hrvatske protiv Kutle se vodi 10 sporova. Pravomoćno je osuđen jedino u slučaju Gradski podrum. Nakon presude pobjegao je u BiH jer posjeduje dvojno državljanstvo.