istočna granica

BiH planira angažirati vojsku na granici sa Srbijom zbog migranata

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.04.2019 21:24
  • Objavljeno 04.04.2019 u 18:13
Migranti u Bosni

Migranti u Bosni

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vijeće ministara zatražit će od Predsjedništva BiH angažiranje oružanih snaga te raspoređivanje više policajaca kako bi se zaštitila istočna granica ove zemlje prema Srbiji zbog povećanog migrantskoga vala, objavljeno je u četvrtak

Kako je priopćeno nakon sjednice, Vijeća ministara je raspravljajući o informaciji ministarstva sigurnosti o povećanom priljevu migranata u BiH najavilo poduzimanje više mjera.

Zatražit će se od Predsjedništva BiH potpora za angažiranje pripadnika inženjerskih postrojbi Oružanih snaga BiH, kao i većeg broja policajaca iz svih MUP-ova u BiH kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.

Prema informaciji o migrantskoj krizi, samo u tjedan dana u razdoblju od 26. ožujka do 1. travnja ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta. U istom razdoblju namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 459 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je pet osoba.

Prema istoj informaciji, Službi za poslove sa strancima je u prva tri mjeseca prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata.

  • +2

Migranti na Plješevici

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: mup.hr

Najviše migranata dolazi iz Pakistana ili skoro 30 posto, slijedi Sirija s 11,9 posto migranata, Irak s 11,8 posto, Alžir s 10,7 posto i Maroko s 8,9 posto. Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je danas da je u tri mjeseca ove godine za tri i pol puta povećan priljev ilegalnih migranata u BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!