pravo na odštetu

Slovenija uspostavlja pravo služnosti nad privatnim parcelama uz granicu na kojima je žica

04.04.2019 u 19:54

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je od vlade odobrenje za početak postupaka za dobivanje prava služnosti za razdoblje od 10 godina na privatnim parcelama uz granicu s Hrvatskom na kojima je u jesen 2015. postavljena bodljikava žica i druge tehničke prepreke protiv ilegalnih migranata, objavili su u četvrtak slovenski mediji

Vlada je objavila da je riječ o 292 parcele na kojima će se za potrebe države uspostaviti pravo služnosti, pri čemu će vlasnici tih zemljišta imati pravo na odštetu. Riječ je o svim privatnim parcelama na kojima se zaštitne tehničke prepreke nalaze više od dvije godine, objavila je Slovenska tidskovna agencija STA.

Postupci za utvrđivanje služnosti za javno dobro nad tim zemljištima započet će ove godine, a isplata prvih odšteta može se očekivati iduće godine.

Računa se da će trošak državnog proračuna za te namjene ukupno iznositi oko 230.000 eura, objavila je slovenska vlada. Prema svom zaključku iz prošle godine slovenska je vlada već utvrdila služnost za javno dobro za 2665 privatnih parcela uz granicu s Hrvatskom na kojoj je žica, a riječ je o zaprekama postavljenim do kraja 2017.