KOTOR VAROŠ

BiH: Optužnica protiv bivšeg šefa u policiji bosanskih Srba zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.12.2021 11:16
  • Objavljeno 23.12.2021 u 11:16
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Zlatko

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv Zdravka Samardžije, nekadašnjeg zapovjednika u posebnoj policiji bosanskih Srba, kojega tereti za ubojstva i progone Hrvata i Bošnjaka s područja Kotor Varoši

Samardžija (67) je tijekom rata zajedno s Ljubanom Ećimom zapovjedao postrojbom posebne policije koja je djelovala pri Centru službi sigurnosti u Banjoj Luci. Ta je postrojba sudjelovala u operaciji etničkog čišćenja čiji je cilj bio progon cjelokupnog hrvatskog i bošnjačkog stanovništva iz Kotor Varoši i okolnih naselja.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja desetaka osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća te za uništavanje imovine protjeranih civila.

Samardžija je optužen i za razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkava i drugih vjerskih objekata od kojih su neki bili pod zaštitom države kao kulturni spomenici.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti a njegovu će krivnju tužiteljstvo dokazivati pozivanjem više od 270 svjedoka i vještaka.

U napadima i progonima koji su trajali od lipnja do studenog 1992. godine ubijeno je na stotine civila nesrpske nacionalnosti a hrvatska zajednica koja je u kotorvaroškoj općini brojala više od 13 tisuća žitelja u cijelosti je u uništena. Tijekom progona ubijeno je više od 300 osoba od čega su 174 bili Hrvati.

Katolička crkva u tom gradu zapaljena je u srpnju 1992. godine a srpska vojska i policija u kolovozu je minirala oba crkvena tornja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!