RATNI ZLOČINI

BiH: Dvojica bivših srpskih časnika uhićena zbog ubojstva 30 Bošnjaka

21.12.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhićena su u utorak u istočnoj Bosni pod sumnjom da su sudjelovali u ubojstvu više od 30 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Goražda

Tužiteljstvo BiH nije objavilo identitet uhićenih jer to onemogućava zakon, no navedeno je kako su oni bili zapovjednici postrojbe čiji su pripadnici u selu Lozje kod Goražda ubili tridesetak osoba, pretežito civila, među kojima je bilo žena, djece i staraca.

"Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, organiziranje skupine ljudi radi počinjenja ratnih zločina i poticanje na počinjenje kaznenih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina", stoji u priopćenju.

Selo Lozje srpske su paravojne postrojbe napale odmah na početku kampanje masovnog entičkog čišćenja istočne Bosne. Napad je uslijedio 22. svibnja 1992. godine, stanovnici na koje su naišli napadači redom su ubijani, a kuće zapaljene.

Među ubijenim stanovnicima Lozja je i jedanaestogodišnja djevojčica Advira Šahman. Ubijeno je i 13 članova obitelji Kaloper.

Za te zločine do sada nitko nije osuđen. Kao ključna osoba koja je planirala i odobrila taj napad označen je Brane Petković, tadašnji zapovjednik srpske teritorijalne obrane za goraždansko područje. On je nedostupan pravosuđu BiH jer je pobjegao u Srbiju.