na ratištu

BiH demantirala Rusiju: U Ukrajini dva državljana koja se bore na različitim stranama

20.06.2022 u 14:50

Bionic
Reading

Dvojica građana Bosne i Hercegovine ratuju u Ukrajini na različitim stranama, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo sigurnosti demantirajući tako navode ruskog ministarstva obrane da je u ratu u Ukrajini poginuo 51 plaćenik iz BiH

"Ministarstvo sigurnosti BiH i sigurnosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu, jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije", stoji u objavi na društvenim mrežama ministarstva sigurnosti BiH.

Time su potpuno neistiniti ruski podaci o odlascima i pogibiji državljana BiH na ratištu u Ukrajini, dodaje ministarstvo BiH.

Rusko ministarstvo obrane prije dva dana objavilo je popis stranih boraca u Ukrajini. U podacima za BiH stoji da je ubijen 51 plaćenik, da je od početka rata stiglo 167 državljana Bosne i Hercegovine u Ukrajinu te da je u međuvremenu tu zemlju napustilo njih 46, a ostalo ih je još 70.

Odlazak na strana ratišta u BiH kvalificira se kao kazneno djelo povezano s terorizmom.

Te izmjene u kazneno zakonodavstvo BiH uvedene su nakon što se više stotina osoba priključilo terorističkoj organizaciji Islamskoj državi koja je u međuvremenu poražena.