imali su stanku

Minsk kaže da obnavlja inspekcije unutar sporazuma o kontroli naoružanja

20.06.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da ta zemlja namjerava obnoviti inspekcijske aktivnosti unutar postojećih međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa

Ministarstvo obrane priopćilo je da je poslalo obavijest državama članicama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da namjerava nastaviti provjere na recipročnoj osnovi.

Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, obustavila je inspekciju oružja 2020. godine zbog pandemije.

U jeku povećanih napetosti između Europe i Minska, osobito zbog uloge Bjelorusije u ruskoj invaziji na Ukrajinu, članice OESS-a pozvale su Minsk da ponovno dopusti inspektorima da provjere njezine zalihe oružja.

Bjelorusija je priopćila prošli tjedan da brojne zemlje, uključujući susjednu Poljsku, članicu NATO-a, još uvijek nisu obnovile inspekcije oružja putem OESS-a.

Bjelorusko veleposlanstvo u Beču, koje predstavlja Minsk u OESS-u, optužilo je Poljsku, Litvu i Ukrajinu da politiziraju to pitanje i da odbijaju razgovarati o pitanjima kontrole naoružanja, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je Minsk spreman dopustiti inspektorima za oružje da dođu u zemlju, ali samo na recipročnoj osnovi ako se i bjeloruskim dužnosnicima dopusti da provjere zalihe oružja drugih zemalja.