RAZUMIJU OGORČENJE

BiH biskupi sumnjaju u neovisnost pravosuđa prema Hrvatima

04.11.2016 u 19:23

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački biskupi izrazili su u petak sumnju u neovisnost pravosuđa u BiH u odnosu prema Hrvatima te razumijevanje za ogorčenje stanovnika bosanske Posavine zbog uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a

'Teško je povjerovati u neovisnost pravosudnih institucija koje zatvaraju oči pred očitim zločinima progona a, uz to, optužuju i uhićuju zbog mogućega zločina u obrani', navodi se u zajedničkoj izjavi biskupa nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu.

Istaknuli su kako su na području bosanske Posavine 90-ih godina prošlog stoljeća dogodili brojni zločini nad Hrvatima tog kraja, na stotine tisuća Hrvata katolika je prognano, do temelja su razorena brojna naselja i crkveni objekti te se do današnjeg dana svim sredstvima sprječava povratak prognanih i izbjeglih.

'Pravosudne institucije u BiH sve ove godine uglavnom su šutjele i zatvarale oči pred tolikim teškim zločinima u bosanskoj Posavini. Upravo zbog toga je razumljivo da je nedavno uhićenje desetorice bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine, bez ulaženja u utemeljenost optužnice, izazivalo ogorčenje, zbunjenost i strah kod malog broja preostalih Hrvata katolika kao i kod prognanih toga, i ne samo toga, kraja', navodi se u zajedničkoj izjavi biskupa nakon dvonevnog zasjedanja u Sarajevu.

Biskupi su naveli da svi zločinci moraju odgovarati za počinjene zločine, no da sudske institucije trebaju biti posve slobodne i neovisne.

Biskupi su pozvali i Hrvate katolike u BiH da se ne daju zaplašiti, nego da još odlučnije 'prionu uz ovu i našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, te, uz Božju pomoć i suradnju svih njezinih stanovnika kojima je istinski stalo do njezine budućnosti, nastave davati doprinos kako bi i u njoj, čim prije, zavladali pravda i mir'.