SORENSEN OHRABRUJE

'BIH bi mogla ubrzano prema EU'

16.02.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina mora provesti presudu Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio da njen ustav i izborni zakon diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina i to ostaje temeljni preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) koji je ta zemlja potpisala s Europskom unijom, izjavio je posebni predstavnik EU-a za BiH Peter Sorensen

On je kazao da je ohrabrujuće to što je državni parlament od početka ove godine ipak usvojio zakone o popisu stanovništva te o sustavu državne pomoći, na čemu je također inzistirao EU, no provedba presude u slučaju Sejdić-Finci time nije izgubila na važnosti, pojasnio je Sorensen, kako ga u četvrtak citira Dnevni avaz.

Presudom iz 2009. godine Europski sud za ljudska prava konstatirao je da su odredbe Ustava BiH i izbornog zakona koje samo pripadnicima tri konstitutivna naroda dopuštaju kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH protivne Europskoj konvenciji o ljudskim pravima te da se stoga moraju izmijeniti.

U radnim tijelima parlamenta BiH trenutačno se vodi rasprava o načinima provedbe te presude, a približena su stajališta da bi predstavnicima nacionalnih manjina trebalo osigurati precizno utvrđen broj zastupničkih mjesta u Domu naroda.

Za sada, međutim, još nema suglasnosti kako riješiti problem kandidiranja pripadnika nacionalnih manjina za članove Predsjedništva BiH.

'Uz odgovarajuću političku odlučnost, to bi se moglo postići već u ožujku ili travnju, no za takvo što potrebno je čvrsto opredjeljenje Vijeća ministara BiH i političkih lidera', kazao je danski diplomat.

Dogodi li se to, kako je istaknuo, BiH i prije ljeta može načiniti 'istinski napredak na putu k EU', kao što je slučaj s drugim zemljama regije.

Sorensen je također pozvao novo Vijeće ministara BiH da što prije postigne dogovor o fiskalnom okviru za razdoblje do kraja 2014. godine jer će bez toga biti blokirana dodjela međunarodne financijske potpore toj zemlji, uključujući 100 milijuna eura koje joj je dodijelila Europska komisija kao makrofinancijsku potporu.