samit nato-a

Bidenov najvažniji govor nakon debakla u debati: 'Ukrajina će zaustaviti Putina!'

10.07.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden snažno će braniti Ukrajinu od ruske invazije, obećao je na samitu NATO-a u Washingtonu u utorak, koristeći globalnu pozornicu da pokuša pokazati saveznicima u zemlji i inozemstvu da je još uvijek u stanju biti vođa

Biden (81) već 12 dana trpi mučna pitanja o svojoj podobnosti za predsjedničku dužnost jer se neki od njegovih kolega demokrata i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. studenoga nakon slabe debate 27. lipnja.

"(Vladimir) Putin ne želi ništa manje, ništa manje od potpunog pokoravanja Ukrajine... i brisanja Ukrajine s karte", rekao je Biden u svojoj dobrodošlici državama članicama NATO-a na samitu. „Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina“, odlučan je.

Bijela kuća se nada okrenuti stranicu nakon teškog razdoblja Bidenovog predsjedničkog mandata govorom pred NATO-om, što je najvažniji politički govor od debate, iako su neki diplomati na samitu procijenili da je štetu teško izbrisati.

U utorak je američki predsjednik govorio odlučnim i samouvjerenim glasom uz pomoć blesimetra i uglavnom izbjegao verbalne zavrzlame i znakove zbunjenosti koji su obilježili njegov nastup u debati.

Biden se obraćao u dvorani pozlaćenih zidova u kojoj je potpisan ugovor o stvaranju NATO-a, a govor je bio upotpunjen glazbenim izvedbama mornaričkog zbora.

"Danas je NATO jači nego što je bio ikad u svojoj povijesti", rekao je.

Predsjednik se odupire pozivima da se povuče iz utrke protiv republikanca Donalda Trumpa (78), obećavajući da će ga pobijediti u studenom. Do sada je zadržao javnu potporu većine stranačke elite.

Američki predsjednik je obnovu tradicionalnih savezništva u inozemstvu učinio središtem svoje vanjske politike nakon što je Trump izazvao saveznike kao dio pristupa "Amerika na prvom mjestu". Pobjednik izbora u studenom mogao bi imati značajan utjecaj na budućnost NATO-a, Europe i ostatka svijeta.

Debata Joe Biden - Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

"Ne vidimo kako bi se nakon one debate mogao vratiti na površinu", rekao je europski diplomat te je govor u utorak odbacio kao dokaz Bidenove izdržljivosti jer je bio napisan. "Ne mogu ga zamisliti na čelu SAD-a i NATO-a još četiri godine."

Trump sugerira da, ako dobije drugi mandat, ne bi branio članice NATO-a ako se nađu pod vojnim napadom i ne ispune cilj saveza za obrambenu potrošnju od dva posto njihovog godišnjeg BDP-a. Također je doveo u pitanje količinu pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Biden je svoje primjedbe završio iznenađenjem za glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, Predsjedničkom medaljom slobode. Stavljajući najviše američko civilno odlikovanje oko vrata norveškog političara, pripisao mu je zasluge za oživljavanje 32-članog saveza.