obamacare

Biden u ključnoj državi: Trumpova zdravstvena politika je 'okrutna'

25.06.2020 u 23:26

Bionic
Reading

Demokratski predsjednik kandidat Joe Biden u četvrtak je osudio predsjednika Donalda Trumpa zbog nastojanja na ukidanju Obamacarea, optuživši republikance da ugrožavaju dostupnost zdravstvene zaštite za milijune Amerikanaca usred pandemije.

U govoru u ključnoj državi Pennsylvaniji Biden je kritizirao Trumpovu administraciju zbog najavljenog podnošenja zahtjeva Vrhovnom sudu da se zakon o zdravstvenom osiguranju, poznat kao Obamacare, proglasi ilegalnim.

Taj je zakon jedno od glavnih postignuća iz vremena kad je Biden bio Obamin potpredsjednik.

"To je okrutno, bešćutno i bezosjećajno", kazao je Biden i dodao da bi ukidanje tog zakona prisililo obitelji da "žive svoje živote uhvaćeni između Trumpova dva postignuća: neuspjeha da zaštiti Amerikance od koronavirusa i bezosjećajnog križarskog rata za ukidanje zdravstvene zaštite".

Biden, koji je od ožujka većinu vremena proveo u svom domu u Delawareu zbog pandemije koronavirusa, nastavlja polako sa svojim aktivnostima u kampanji.

Trump, s kojim će se Biden suočiti na izborima 3. studenog, putovao je u četvrtak u Wisconsin, još jednu državu s promjenjivom biračkom podrškom (swing state), a očekuje se da će govoriti o reformi policije i proizvodnji.

Nedavne ankete pokazuju da Trump zaostaje za Bidenom u obje države, a u srijedu je broj novozaraženih širom zemlje bio blizu rekordnog.

Predsjednik kaže da je njegova odluka o ograničenju putovanja i poticanju socijalnog distanciranja pomogla suzbijanju koronavirusa, no SAD ima najviše slučajeva zaraze koronavirusom i najviše smrtnih slučajeva na svijetu.

Trump kritizira troškove Obamacarea te od kampanje 2016. obećava da će ga ukinuti.

"Predsjednik će uvijek podržavati osiguranje za osobe s postojećim zdravstvenim tegobama", kazao je glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh.

Obamacare je zakonski onemogućio osiguravajućim kućama da odbiju zdravstveno osigurati osobe zbog povijesti bolesti.

Demokrati obećavaju da će očuvati Obamacare.