udar s boka

Trump mimo Kongresa sam ruši Obamacare

12.10.2017 u 22:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izveo još jedan udar na zakon o zdravstvenom osiguranju Baracka Obame, koristeći se ovaj put svojim zakonskim ovlastima

Predsjednik je potpisao izvršnu naredbu kojom se privatnim osiguravateljima omogućuje ugovaranje polica zdravstvenog osiguranja izuzetih iz propisa "Obamacarea", koje mogu biti s manje usluga, a time i jeftinije.

"To vladu neće stajati gotovo ništa, ali će ljudi imati jako, jako dobru skrb. A kad kažem ljudi, govorim o milijunima i milijunima ljudi", rekao je Trump potpisujući naredbu.

Trump je u izvršnoj naredbi ciljao na to da dopusti malim poduzetnicima da se povezuju preko granica saveznih država i kupuju jeftinije, manje zakonski uređena zdravstvena osiguranja za svoje zaposlenike s manje beneficija. Trumpova naredba slabi Obamacare djelomice i time što čini dostupnijim zdravstvena osiguranja koja ne pokrivaju zdravstvene usluge poput trudnoće i skrbi za novorođenče, lijekove na recept i psihičko zdravlje i liječenje ovisnosti.

Obamacare zahtijeva da zdravstvena osiguranja većine malih poduzetnika i pojedinaca pokrivaju i te usluge.  

Demokrati ocjenjuju da je riječ, ni manje ni više, nego o "sabotaži" zdravstvenog sustava.

"Ako sustav bude lošiji, budite sigurni da će odgovornost za to snositi isključivo predsjednik", rekao je Chuck Schumer, čelnik demokratske oporbe u Senatu.

Za provedbu izvršne naredbe trebat će mjeseci i njome će se obuhvatiti tek manji dio stanovništva.

No nakon ovogodišnjeg neuspjelog djelomičnog povlačenja zakona iz 2010. u Kongresu, Trump želi djelovati sredstvima koja su mu na raspolaganju, u ovom slučaju putem kontrole i saveznih zakona o sektoru zdravstva.