primirje

Hamas oslobodio prvih 25 talaca, 13 Izraelaca i 12 Tajlanđana

24.11.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Ured izraelskog premijera priopćio je da je oslobođeno svih 13 izraelskih talaca, javlja CNN. Oslobađanje 13 talaca, majki i djece, prva je od četiri očekivane faze. Hamas je pristao osloboditi oko 50 talaca tijekom četiri dana primirja s Izraelom - sve djeca, majke i druge žene

Dvije strane su se složile da Hamas eventualno može osloboditi njih više, u zamjenu za produženje prekida vatre za dodatni dan za svakih deset izraelskih talaca.

Oslobođeni taoci samo su mala skupina od oko 240 ljudi koje drži Hamas.

Nakon što pređu u Egipat bit će odvedeni u Izrael vojnim helikopterima, piše BBC.

Izrael je spreman osloboditi 150 palestinskih zatvorenika koje se drži zatočene zbog terorističkih zločina, sve žene i maloljetnici, u zamjenu za 50 Izraelaca. Danas bi Izrael trebao osloboditi 39 zarobljenika u zamjenu za prvih 13 Izraelaca.

Nešto ranije Srettha Thavisin premijer Tajlanda na X-u je objavio da je Hamas pustio 12 državljana Tajlanda.

"Odjel za sigurnost i Ministarstvo vanjskih poslova potvrdili su da je 12 tajlandskih talaca već oslobođeno", napisao je na X-u', napiso je Thavisin.

Katar, ključan posrednik uz Egipat i SAD, postigao je u srijedu dogovor o prekidu vatre od četiri dana, što će se moći obnoviti, tijekom kojih na slobodu treba biti pušteno 50 Hamasovih taoca i 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'