'DEMOKRATSKE VRIJEDNOSTI'

Biden rekao Netanyahuu da podupire kompromis o reformi izraelskog pravosuđa

20.03.2023 u 07:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da su demokratske vrijednosti obilježje američko-izraelskih veza i da podržava postizanje kompromisa oko vrlo osporavane reforme pravosuđa

Netanyahu je, prema navodima njegova ureda, uvjeravao Bidena da je izraelska demokracija zdrava, prenosi Reuters.

Otkako je krajem prošle godine ponovno izabran na čelo jedne od najdesnije orijentiranih koalicija u povijesti Izraela, Netanyahu teži promjenama u pravosuđu koje bi njegovoj vladi dale veći utjecaj na odabir sudaca i ograničile ovlasti Vrhovnog suda da poništi neki propis.

Plan je izazvao zabrinutost za demokratsko zdravlje Izraela kao i masovne prosvjede. U nedjelju su stotine izraelskih rezervista u elitnim vojnim i obavještajnim jedinicama rekle da se pridružuju prosvjedima.

Biden je "istakao svoje uvjerenje da su demokratske vrijednosti uvijek bile i moraju ostati zaštitni znak odnosa SAD-a i Izraela", rekla je Bijela kuća.

Dodaju da je Biden govorio o važnosti tzv. mehanizma kočenja i ravnoteže te traženju široke potpore kod donošenja temeljnih promjena.

"Predsjednik je ponudio podršku naporima koji su u tijeku da se postigne kompromis o predloženim reformama pravosuđa u skladu s tim temeljnim načelima", rekla je Bijela kuća.

Netanyahuov ured je izvijestio kako je izraelski premijer Bidenu poručio "da je Izrael bio i ostat će snažna i živa demokracija".

Netanyahuova stranka Likud kasnije je kazala da je koalicija odlučila progurati promjene kako bi vladi dala odlučujući utjecaj u odabiru sudaca do 2. travnja, kada parlament prekida rad zbog jednomjesečne stanke.

Ostatak zakona, uključujući planove za ograničavanje pravosudnog nadzora, pričekat će do sljedeće sjednice.

Kritičari planiranih zakonskih izmjena kažu da Netanyahu, kojemu se sudi zbog optužbi za korupciju koje poriče, poduzima korake koji će naštetiti izraelskim demokratskim kontrolama i ravnoteži, omogućiti korupciju i donijeti diplomatsku izolaciju.