samit g20

Biden prvi put licem u lice sa Xijem kao predsjednik SAD-a: Konkurencija ne smije prijeći u sukob

14.11.2022 u 09:13

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden sastaje se u ponedjeljak na Baliju s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u nadi da će postaviti smjernice za bilateralne odnose, dok 20 najvećih svjetskih gospodarstava održava svoj prvi veliki samit nakon pandemije

Sastanak supersila bit će Bidenov prvi osobni samit s Xijem otkako je preuzeo dužnost. Dvojac se posljednji put sreo 2017., kada je Biden bio potpredsjednik.

Čelnici se susreću u uvjetima rivalstva dvije vodeće svjetske ekonomije koje se naglo zaoštrava i sa sve moćnijim Pekingom koji postaje sve odlučniji da se provede preraspodjela moći uspostavljena pod vodstvom SAD-a nakon Drugog svjetskog rata.

Razgovori na marginama G20 imaju atmosferu ledenih hladnoratovskih konklava između američkih i sovjetskih čelnika u Potsdamu, Beču ili Jalti koji su odlučivali o sudbini milijuna, piše francuska novinska agencija Afp.

Biden je govorio o tom sastanku kao susretu na kojemu se utvrđuju "crvene linije" svake zemlje. Sveobuhvatni cilj bit će postavljanje "zaštitnih ograda" i "jasnih pravila puta", rekao je novinarima visoki dužnosnik Bijele kuće nekoliko sati prije sastanka.

"Sve to činimo kako bismo osigurali da konkurencija ne prijeđe u sukob." Očekuje se da će Biden potaknuti Kinu da obuzda saveznika Sjevernu Koreju nakon što je rekordan niz raketnih pokusa izazvao strahove da će Pjongjang uskoro izvesti svoj sedmi nuklearni pokus.

Xi, čiji je zadnji američki sastanak na vrhu uživo bio s Donaldom Trumpom 2019., možda nije raspoložen pomoći. Stiže ohrabren osiguravanjem značajnog trećeg mandata na vlasti, što ga učvršćuje kao najmoćnijeg kineskog vođu u generacijama.

Biden također dolazi osnažen boljim rezultatom njegove Demokratske stranke od očekivanog na izborima u sredini mandata na kojima su demokrati zadržali kontrolu nad američkim Senatom, iako je on i dalje ranjiv u domaćoj politici.

Izostanak Putina

Summit G20 otvara se u utorak na Baliju i dolazi uz skok cijena hrane i goriva u cijelom svijetu, Ukrajinu zaglibljenu u sukobu i novu prijetnju nuklearnog rata. Za stolom će biti jedan upadljiv izostanak - ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Njegova neuspješna devetomjesečna invazija na Ukrajinu učinila je put na Bali logistički teškim i politički problematičnim. Budući da su se članovi njegovog unutarnjeg kruga javno svađali, a njegov je nekoć čvrsti domaći autoritet poljuljan, Putin je umjesto toga odlučio poslati veterana ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Službeno, ni rat u Ukrajini, ni mračne Putinove prijetnje nuklearnim oružjem nisu na dnevnom redu samita. No dok bivši KGB-ovac neće biti za stolom na vrhu, njegov će rat sigurno biti na meniju. Rastuće cijene energije i hrane podjednako su pogodile bogatije i siromašnije članice G20, a obje su izravno potaknute sukobom.

U ponedjeljak je američka ministrica financija Janet Yellen rekla da je kraj sukoba "moralni imperativ i najbolja stvar koju možemo učiniti za globalno gospodarstvo". A uoči odlaska na Bali, britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će "prozvati Putinov režim".

Vjerojatno će biti pritiska na Rusiju da produži dogovor kojim se dopušta transport ukrajinskih žitarica i gnojiva preko Crnog mora kada sadašnji sporazum istekne 19. studenog.

'Samit nikad nije bio ovako složen'

U najmanju ruku, Biden i njegovi saveznici također bi željeli vidjeti da G20 jasno stavi do znanja Putinu da je nuklearni rat neprihvatljiv. Na nedavnom sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Xi je rekao da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne bi trebao voditi.

Ali jasnu izjavu o tom pitanju skupine G20 vjerojatno će blokirati mješavina ruskog protivljenja i kineske nespremnosti da se ogradi od svoga saveznika u Moskvi ili da Washingtonu pruži pobjedu.

Na G20, šarolikoj skupini rođenoj 1999. nakon azijske financijske krize, uvijek je bilo najugodnije raspravljati o financijama i ekonomiji umjesto o sigurnosti. Moskva bi željela da tako i ostane. "Kategorički odbacujemo politizaciju G20", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju, nudeći najavu onoga što bi čelnici mogli čuti od slavno nepopustljivog Lavrova.

Ministarski sastanci G20 koji vode do samita nisu uspjeli dogovoriti konačno zajedničko priopćenje, a indonezijski dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je to još uvijek "rad u tijeku" i "glavni cilj" samita.

"Iskreno govoreći, mislim da globalna situacija nikada nije bila ovako složena", rekao je u nedjelju ministar indonezijske vlade Luhut Binsar Pandjaitan. "Ako na kraju čelnici (G20) ne izdaju priopćenje, to je to, u redu je."