MALA ŽRTVA

Svjetski lideri na samitu G20 bez 'obiteljske fotografije'? Nitko ne želi biti ovjekovječen s predstavnikom Rusije

11.11.2022 u 23:57

Bionic
Reading

Svjetski čelnici neće sudjelovati u službenoj 'obiteljskoj fotografiji' uoči početka samita G20 na Baliju sljedećeg tjedna, piše britanski Guardian. Tradicionalno, državnici poziraju rame uz rame, ali zbog opće nelagode oko sudjelovanja Rusije to se ove godine neće dogoditi

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da neće doći na samit, ali bi tamo trebao biti njegov bliski suradnik, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je pak izazvao dramatične scene na ranijim međunarodnim sastancima na vrhu, pa je tako napustio sastanak šefova diplomacije nakon što je svojim kolegama rekao da ruska invazija na Ukrajinu nije uzrok globalne krize gladi i da sankcije prema Rusiji predstavljaju objavu rata, podsjeća Guardian.

U rujnu je naprasto napustio sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, nakon što je optužio Ukrajinu za prijetnje ruskoj sigurnosti i 'drsko gaženje' prava Rusa i rusofonih stanovnika Ukrajine.

Britanski premijer Rishi Sunak već ranije je rekao da neće sudjelovati na samitu G20 ako će Putin biti tamo. Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, pozvan je da se virtualno obrati samitu, a i on je rekao da to neće učiniti ako Putin bude prisutan.

  • +9
Sergej Lavrov Izvor: EPA / Autor: YURI KADOBNOV / POOL

Prošlogodišnji G20 u Rimu imao je neuobičajenu dinamiku za grupnu fotografiju, uz odsutnost nekih čelnika, djelomično zbog pandemije covida. Nisu se pojavili čelnici Kine, Japana, Južne Afrike i Meksika.

Samit zemalja G20 na Baliju bit će prilika za razgovore o nizu problema koji uključuju i energetsku krizu, izvoz žita iz crnomorskih luka, rat u Ukrajini, ali i niz drugih problema koji su zbog rata u Ukrajini gurnuti u drugi plan. Osim zajedničkog sastanka, lideri će održati i niz bilateralnih susreta, pa će se tako sastati i predsjednici Kine i SAD-a, Xi Jinping i Joe Biden.