NAPETO NA SAMITU G20

Dok se Biden priprema za razgovore sa Xijem, Lavrov optužuje SAD i NATO saveznike da 'pokušavaju zagospodariti jugoistočnom Azijom'

13.11.2022 u 16:33

Bionic
Reading

Američki komunikacijski kanali s Kinom ostat će otvoreni kako bi se spriječio sukob, rekao je predsjednik Joe Biden čelnicima azijskih zemalja u nedjelju po završetku prvog od tri samita svjetskih vođa ovog tjedna u Aziji, nakon kojeg gotovo sigurno slijede napeti razgovori

Biden je u govoru na Samitu istočne Azije (EAS) u Kambodži rekao da će se Sjedinjene Američke Države 'snažno natjecati' s Pekingom, a pritom 'osiguravati da natjecanje ne prijeđe u sukob' i pritom je naglasio važnost mira u Tajvanskom tjesnacu.

Američki predsjednik također je pozvao vojnu huntu u Mjanmaru da se drži mirovnog plana na koji je pristala sa Savezom država Jugoistočne Azije (ASEAN), a istodobno je osudio sjevernokorejsko lansiranje raketa kao i rusku 'brutalnu i nepravednu' invaziju na Ukrajinu.

Jugoistočna Azija ovog tjedna je i domaćin samita G20 na indonezijskom otoku Baliju na rubu kojeg će se Biden susresti s kineskim kolegom Xi Jinpingom, prvi put otkako je preuzeo vlast, dok su odnosi između dviju zemalja na najnižoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća.

Očekuje se da će rat u Ukrajini i njegove gospodarske posljedice biti glavna tema rasprava na Baliju i foruma Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Bangkoku krajem tjedna, pored klimatskih pitanja, prehrambene nesigurnosti i napetosti glede Tajvanskog tjesnaca, Južnog kineskog mora i Sjeverne Koreje.

  • +9
Sergej Lavrov Izvor: EPA / Autor: YURI KADOBNOV / POOL

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju na rubu samita u Kambodži da zapad 'militarizira' jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese, pripremajući pozornicu za sukob između Rusije i zapadnih čelnika na samitu G20 na Baliju. 'Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici pokušavaju zagospodariti ovim prostorom', rekao je Lavrov novinarima.

Indopacifička strategija Joea Bidena pokušaj je zaobilaženja 'inkluzivnih struktura' za regionalnu suradnju i uključivat će ​​'militarizaciju ove regije s očitim fokusom na obuzdavanje Kine i obuzdavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkoj regiji', rekao je Lavrov. Lavrov predstavlja predsjednika Vladimira Putina na samitima i očekuje se da će slušati kritike članica G20 zbog invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva posebnom vojnom operacijom. Iako Ukrajina nije članica skupine G20, njezin predsjednik Volodimir Zelenski će se obratiti sudionicima virtualno.

Ruski ministar vanjskih poslova je u nedjelju rekao da G20 nije forum koji bi se trebao baviti sigurnosnim pitanjima i da bi se umjesto toga trebao usredotočiti na hitne globalne gospodarske izazove. Lavrov je na Bali stigao iz Kambodže u nedjelju navečer po lokalnom vremenu. 'Širenje njezine (G20) agende u područja mira i sigurnosti, o kojima mnoge države govore, nije održivo', poručio je Lavrov.

Osamnaest zemalja, koje čine polovicu svjetskog gospodarstva, prisustvovalo je nedjeljnom EAS-u koji se održao iza zatvorenih vrata, a na njemu su sudjelovale članice ASEAN-a, Japan, Južna Koreja, Kina, Indija, SAD, Rusija, Australija i Novi Zeland.

Predsjedavatelj samita, kambodžanski premijer Hun Sen, rekao je da je na plenarnoj sjednici došlo do žive rasprave, no da atmosfera nije bila napeta. 'Vođe su razgovarali na zreo način, nitko nije otišao', kazao je Hun Sen na tiskovnoj konferenciji.

  • +6
Sjeverna Koreja lansirala velik broj projektila Izvor: EPA / Autor: KCNA

Agresivne provokacije Sjeverne Koreje

Biden je održao trilateralni sastanak s vođama savezničkih država Japana i Južne Koreje i poručio da su tri zemlje 'više nego ikada suglasne' po pitanju Sjeverne Koreje. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol je rekao da su nedavne sjevernokorejske provokacije pokazale 'narav' tog režima 'protiv humanitarizma', dodavši da je postao neprijateljski i agresivno nastrojen pouzdajući se u svoje nuklearne i vojne sposobnosti.

Japanski kolega Fumio Kishida je rekao da su postupci Pjongjanga, koji uključuju nedavno lansiranje balističkih raketa preko Japana, bez presedana. Kisihda se također osvrnuo na Kinu zbog nečega što je nazvao kršenjem japanskog suvereniteta u Istočnom kineskom moru i kazao da je Peking također odgovoran za porast regionalnih napetosti u Južnom kineskom moru, u kojem se godišnje ostvari tri bilijuna dolara prometa.

Australski premijer Anthony Albanese je na posebnoj tiskovnoj konferenciji izjavio da su njegove kratke rasprave prethodnog dana s kineskim premijerom Li Keqiangom bile konstruktivne i pozitivne, usred očekivanja službenog sastanka sa Xi Jinpingom. Budući da je Austalija saveznik SAD-a, njezine veze s Kinom su se tijekom proteklih godina također pogoršale.