405 tisuća hektara

Biden proglasio i peti nacionalni spomenik, ovog puta kod Grand Canyona

08.08.2023 u 23:41

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je zabranio iskorištavanje približno 405 tisuća hektara blizu legendarnog Grand Canyona u Arizoni, korak kojim želi učvrstiti ekološku politiku u saveznoj državi koja varira između podrške republikancima i demokratima

Biden je posebnim zakonom proglasio novi naziv područja: Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni - Otisci predaka Nacionalnog spomenika Grand Canyon. Potez je to koji su kritizirali neki dužnosnici i rudarski lobiji, a tražila su ga plemena koja vežu svoje porijeklo uz tu zemlju.

Prema Bijeloj kući, to je peti nacionalni spomenik koji je proglasio predsjednik.

Novo poručje, čije je ime proisteklo iz jezika obližnjih plemena Havasupai i Hopi, prostire se na području postojećeg Nacionalnog parka Grand Canyon iz kojeg je američka vlada prije stotinu godina prisilno preselila Indijance. Ondje obitavaju bizoni, orlovi štekavci, a određeni lokaliteti su sveti indijanskim plemenima.

Tamo se također nalazi oko jedan posto američkih zaliha uranija, prema riječima dužnosnika Bidenove administracije koji je rekao da će se poštovati postojeća prava rudarenja, lova, ribarenja i ispaše. No, na toj je zemlji proglašen moratorij koji vrijedi dva desetljeća.

"Očuvanje te zemlje nije dobro samo za Arizonu, nego i za planet", rekao je Biden. "Dobro je za ekonomiju. Dobro je za dušu nacije", dodao je, pozivajući se na jedan od lajtmotiva svoje izborne kampanje.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Biden, demokrat koji će se natjecati za još jedan četverogodišnji mandat 2024 i kojeg su podržale skupine među kojima je Sierra Club, razljutio je neke skupine za zaštitu okoliša potezima poput odobrenja projekta bušenja nafte Willow na Aljasci vrijednog sedam milijardi dolara koji će voditi tvrtka ConocoPhillips.

I dok američke nacionalne parkove može imenovati samo Kongres, nacionalne spomenike mogu imenovati predsjednici putem Zakona o starinama, stoljeće starom saveznom zakonu kojim se štite sveta mjesta, artefakti i povijesni objekti.

Arizona je savezna država podjednako važna i za demokrate i republikance. Biden je na izborima 2020. osvojio Arizonu s manje od jedan posto, četiri godine nakon što je Donald Trump ondje pobijedio s 3.5 posto bodova prednosti.