klimatska agenda

Biden u Grand Canyonu započinje promociju svoje 'zelene' politike

07.08.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak odlazi u zapadni dio Sjedinjenih Država kako bi promovirao svoju ekološku politiku, a prvo će se zaustaviti u jednom od najspektakularnijih prirodnih mjesta na svijetu, Grand Canyonu

Prema nekoliko američkih medija, Biden bi tom prigodom mogao najaviti utemeljenje golemog zaštićenog područja oko tog mjesta na kojem bi se prije svega zabranilo vađenje uranija. Tom bi se odlukom odgovorilo na zabrinutost indijanskih plemena u regiji.

Američki predsjednik u utorak će boraviti u Arizoni, a u srijedu će otputovati u Novi Meksiko, dvije države bogate prirodnim čudima, ali i posebno pogođene nedavnim ekstremnim toplinskim valovima.

Zatim će u četvrtak otići u Utah, na putovanje posvećeno njegovim programima za veterane. Osamdesetogodišnji demokrat, koji bi se sljedeće godine trebao natjecati za novi predsjednički mandat, namjerava "predstaviti povijesna ulaganja svoje administracije u zaštitu klime, zaštitu prirodnih mjesta i čistu energiju", prema Bijeloj kući.

Joe Biden redovito klimatske promjene naziva "egzistencijalnom prijetnjom", kritizirajući one koji ih u republikanskoj oporbi dovode u pitanje.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Uz zaštitu klime, Biden će tijekom posjeta trima zapadnim američkim državama nastojati osnažiti svoju kandidaturu za ponovni izbor ističući nedavne gospodarske uspjehe i svoja postignuća u financiranju novih infrastrukturnih projekata.

Bidenova strategija za novi mandat fokusirana je na to da educira američku javnost o snazi ekonomije i o tome kako njegova zakonodavna agenda mijenja njihove živote.

Gospodarstvo SAD-a nadmašilo je upozorenja o recesiji, ima rekordno nisku stopu nezaposlenosti, porast plaća i rast BDP-a bolji od očekivanog, piše Reuters.

No dio Amerikanaca koji je 2020. glasao za Bidena vjeruje da je gospodarstvo loše prošlo pod njegovim vodstvom i kaže da možda neće glasati za njega na izborima 2024., prema anketi Reuters/Ipsos objavljenoj prošlog tjedna.