komentar stručnjaka

Ususret izborima: Trump s najtežom optužnicom, a Biden u nezgodnoj situaciji

02.08.2023 u 23:03

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak je optužen zbog nastojanja da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, a Biden, osim u poodmakloj dobi, suočava se i s problemima zbog kongresne istrage o njegovu sinu Hunteru

Nove optužbe protiv Donalda Trumpa uključuju i zavjeru za prijevaru vlade Sjedinjenih Država, urotu radi ometanja službenog postupka, ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka te zavjeru protiv vladavine prava.

Spomenuta optužnica, inače treći kazneni postupak protiv Trumpa koji se želi vratiti u Bijelu kuću 2024., rezultat je dugotrajne savezne istrage o shemama bivšeg predsjednika i njegovih saveznika kojima su željeli potkopati miran prijenos vlasti i održati Trumpa na dužnosti unatoč izbornom porazu od Joea Bidena.

S druge strane, Joe Biden, koji želi još jedan mandat, osim poodmakle dobi, suočava se i s problemima zbog kongresne istrage o njegovu sinu Hunteru, a velik udarac njegovoj administraciji zadala je i jedna od najuglednijih globalnih rejtinških agencija, Fitch, koja je srušila kreditni rejting SAD-a.

Sve usijanije političko ozračje u Sjedinjenim Državama analizirao je u središnjem Dnevniku HTV-a, Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

'Trumpu se otvaraju vrata'

'Njemu se otvaraju vrata još snažnijeg pozicioniranja na medijskom prostoru. Njegovim biračima je ovo dodatni argument da je Donald Trump u pravu', rekao je Bandov, dodavši da će ovo, ako ostane na optužnici i ne bude osude - biti u korist Trumpa.

  • +32
Pristaše Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Ni Biden ne plovi mirnim morem

Predsjednika Joea Bidena itekako su uzburkali problemi s kojima se suočava njegov sin Hunter. Bandov je rekao kako je to priča koja se u američkoj političkoj sferi pojavljuje godinama, još iz razdoblja dok je Biden bio potpredsjednik SAD-a. 'On se do sada uspio, na neki način, odmaknuti od tih optužbi. Sada je malo neugodna situacija ovaj opoziv, koji se pojavljuje kao vrlo mogući moment. Prije nekoliko mjeseci Republikanci su odbacivali tu mogućnost, ali zadnjih dana se o tome razmatra. To će biti neugodno za samog predsjednika Bidena, koji nije samo predsjednik već se želi kandidirati i na narednim predsjedničkim izborima', smatra Bandov.

Snažan udarac Fitcha na SAD

Osvrnuo se i na informaciju da je Fitch snizio kreditni rejting najmoćnijeg svjetskog gospodarstva. 'Udarac Fitcha je snažni udarac na SAD, ali pitanje je kako građani osjećaju ekonomsku situaciju SAD-a. Realne analize pokazuju da se ne radi o SAD-u, da bi udarac mogao biti još snažniji. Znači, Sjedinjene Američke države još su dobro i prošle kod ove ocjene zbog onoga što se očekuje da bi mogle biti u narednom razdoblju. Znači da bi ekonomska snaga mogla još dodatno pasti', zaključio je Bandov.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW